Pentru respingerea recentului atac cu rachete ruseşti, armata ucraineană ar fi lansat 30 de interceptoare PAC-3 Patriot în mai puţin de două minute

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană Patriot. Foto: U.S Army via CNN
Sistem de apărare antiaeriană Patriot. Foto: U.S Army via CNN

Atacul cu rachete rusești din dimineața zilei de 16 mai împotriva Kievului deschide un alt subiect de discuție. Potrivit mai multor raporte preliminare apărute pe reţele de socializare, sistemul ucrainean MIM-104 Patriot a tras 30 de rachete interceptoare în mai puţin de două minute. Conform calculelor, utilizarea a 30 de rachete interceptoare Patriot au costat Ucraina 120 de milioane de dolari. Informaţiile nu au fost confirmate oficial, dar au rezultat în urma analizării înregistrărilor video din momentul atacului cu rachete ruseşti asupra Kievului.

 

Potrivit datelor oficiale ale Lockheed Martin, publicate pentru anul 2022, compania americană produce anual aproximativ 500 de rachete PAC-3. Cu alte cuvinte, Forţele Armate Ucrainene au tras în două minute 6% din numărul total de rachete interceptoare pe care Lockheed Martin le produce într-un an.

Experții militari știu că principiul de interceptare al unui sistem Patriot este ușor diferit față de, să zicem, Iron Dome al Israelului. Pentru a intercepta și distruge o rachetă, sistemul Patriot lansează două interceptoare. De asemenea, spre deosebire de Iron Dome, interceptorii Patriot funcționează pe principiul contactului direct. Aceasta este o interceptare mult mai dificilă decât cea a sistemului Iron Dome, unde racheta israeliană se autodetonează atunci când se aliniază cu racheta inamică.

Cele 30 de rachete lansate la 16 mai deasupra Kievului indică faptul că sistemul Patriot a fost angajat în interceptarea a cel puțin 15 ținte aeriene. Pe lângă înregistrările video apărute atacului cu rachete ruseşti asupra Kievului, o dovadă a atacului aerian intens este reprezentată şi de opiniile unor experți care spun că sistemul Patriot a fost vizat direct de mai multe rachete.

Nu este clar ce fel de sisteme Patriot au fost donate Ucrainei, dar este probabil ca Kievul să aibă cel puțin câteva dintre cele mai noi interceptoare PAC-3 CRI.

Cu alte cuvinte, sistemul Patriot din Ucraina a fost principala ţinta a rachetelor ruseşti şi nu alte elemente de infrastructură militară. Acest lucru a fost confirmat ulterior chiar de către armata ucraineană.

Încă de la începutul războiului, am văzut că forțele armate ucrainene forțează intensitatea utilizării armelor pe care le primeşte de la statele occidentale. Există rapoarte în acest sens, în special în rândul sistemelor de artilerie autopropulsate, cum ar fi M109, Caesar şi PzH 2000.

Joi, Departamentul american al Apărării (DoD) a confirmat că sistemul de apărare antiaeriană Patriot din Ucraina a fost într-adevăr avariat după recentul atac cu rachete ruseşti, dar daunele nu au fost atât de mari și sistemul a fost deja reparat.

Anterior, presa a relatat despre deteriorarea sistemului de apărare antiaeriană Patriot în timpul atacului rusesc din noaptea de marți spre miercuri. Ucraina și Statele Unite au început să discute despre cum să repare cel mai bine sistemul.

În acest context, miercuri seara, Ministerul Apărării din Rusia a decis să anunțe că a "distrus complet" cinci lansatoare ale sistemului american de apărare antiaeriană Patriot, ceea ce am putut constata că acesta apreciere se alinia retoricii propagandistice a Kremlinului cu privire la ''reuşitele'' înregistrate pe frontul din Ucraina.

Patriot este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme americane de apărare aeriană, inclusiv împotriva avioanelor, rachetelor de croazieră și balistice. Acesta include, de obicei, lansatoare, radare și alte mijloace auxiliare, iar ucrainenii au demonstrat recent ca acest sistem poate intercepta şi aşa-zis rachetele hipersonice Kinzhal.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel