Pentagonul, nouă tranșă de ajutor militar. Surpriza: Rachete AIM-9M, trimise în premieră Forțelor Aeriene ale Ucrainei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
AIM-9X Sidewinder/ Foto: US Navy, Kristopher Wilson, via wikipedia
AIM-9X Sidewinder/ Foto: US Navy, Kristopher Wilson, via wikipedia

SUA alocă un nou pachet de ajutor pentru Ucraina. Pe listă se află muniție pentru apărare aeriană, muniție de artilerie și HIMARS.

Statele Unite ale Americii au anunțat alocarea unui nou pachet de ajutor de 250 de milioane de dolari.

”Astăzi anunțăm următorul pachet de ajutor militar pentru a ajuta Ucraina să-și apere teritoriul și poporul său. Acest pachet conține active importante care vor ajuta Ucraina pe câmpul de luptă”, se arată în declarația Departamentului de Stat și a Pentagonului.

SUA dezvăluie și ce va conține pachetul de asistență militară pentru Ucraina.

La prima vedere, se pare că vorbim și de o premieră. Astfel, potrivit comunicatului Pentagonului, printre echipamentele furnizate Kievului se numără și rachetele AIM-9M.

AIM-9M Sidewinder /Foto: Naval Air Systems Command

Trebuie menționat că, ultimul document public în care se detaliau echipamentele trimise în Ucraina făcea referire doar la rachete AIM-7/RIM-7, anunțate încă de la finalul lunii mai.

AIM-9 Sidewinder este cea mai utilizată rachetă de forțele armate americane. AIM-9 este o rachetă aer-aer supersonică, dezvoltată de US Navy pentru apărarea aeriană, fiind transportată de avioanele de luptă. Modelul M are o apărare îmbunătățită împotriva contramăsurilor în infraroșu și o capacitate îmbunătățită de detecție corectă a țintei, iar motorul său emană mai puțin fum. Aceste modificări cresc capacitatea de a localiza și distruge ținta și scad șansele de detectare ale rachetei. Livrările modelului M au început în 1983, se arată în datele Foțelor Aeriene ale SUA. Raza de acțiune a rachetei este de maxim 29 de kilometri.

Revenind la pachetul de asistență anunțat luni, acesta mai include:

Muniție pentru Ucraina / Foto: Pentagon, Emma Quirk

  • Rachete AIM-9M pentru apărare aeriană;

  • Muniție suplimentară pentru sistemele HIMARS;

  • proiectile de artilerie de 155 mm și 105 mm;

  • Echipamente de deminare;

  • Sisteme antitanc TOW, Javelin și alte sisteme anti-blinduj și rachete;

  • Rachete Hydra-70;

  • Peste 3 milioane de cartușe de muniție pentru arme de calibru mic;

  • Vehicule blindate de tratament medical și ambulanțe de tip Humvee;

  • Muniții de demolare pentru depășirea obstacolelor;

  • Piese de schimb, întreținere și alte echipamente de teren.

***

Până acum, SUA au aprobat asistență de securitate pentru Ucraina în valoare de 43,7 miliarde de dolari, așa cum arată documentul Pentagonului.

Peste 2.000 de rachete Stinger, 10.000 de sisteme antitanc Javelin, 38 de sisteme HIMARS, un sistem Patriot, 12sisteme NASAMS, 31 de tancuri Abrams, 186 de Vehicule de luptă ale infanteriei Bradley, 189 de transportoare blindate Stryker - sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute echipamente pe care SUA au decis să le livreze Armatei ucrainene.

Rusia a început acest război și i-ar putea pune capăt oricând prin retragerea forțelor sale din Ucraina și oprirea atacurilor sale brutale, menționează Departamentul de Stat. Până când o va face, Statele Unite și aliații și partenerii noștri vor rămâne uniți cu Ucraina, atâta timp cât va fi nevoie, se mai arată în mesaj.

Citește și: Principalul mister al noului pachet de ajutor american în valoare de 300 de milioane de dolari: rachetele aer-aer AIM-7

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel