Patru aliați NATO stabilesc un centru comun de comandă a Forțelor Speciale

H.D. Hartmann / 27 oct 2019 / 10:59
EXCLUSIV

Miniștrii Apărării din Croația, Ungaria, Slovacia și Slovenia au semnat, vineri, 25 octombrie 2019, un Memorandum de înțelegere pentru a stabili o Comandă regională a componentelor pentru operațiuni speciale (R-SOCC). Sub conducerea Ungariei, această comandă multinațională va spori capacitatea acestor patru națiuni de a-și angaja efectiv forțele speciale. 

este programat să atingă capacitatea operațională inițială în ianuarie 2021 și este de așteptat să fie pe deplin operațional până în decembrie 2024. Comandă va permite fiecărei națiuni să își folosească propriile contribuții separat, beneficiind în același timp de o structură R-SOCC integrată o dată activată.

La ceremonia de semnare, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a subliniat importanța acestei inițiative.

,,Întrucât Forțele Operaționale Speciale constituie un instrument extrem de versatil în conflictul modern, această ceremonie de semnare face un pas important spre consolidarea Forțelor Speciale în regiune și creșterea cooperării și interoperabilității în cadrul Alianței", a spus el.

Forțele de operațiuni speciale ale NATO (SOF) oferă capacități care le completează pe cele ale forțelor aeriene, maritime și terestre ale NATO și sunt relevante pe toată gama de operațiuni militare. Aceste capacități SOF sunt aplicabile și sarcinilor de bază ale Alianței în materie de apărare colectivă, gestionare a crizelor și securitate cooperativă. Sediul principal al operațiunilor NATO (NSHQ) este principalul punct de dezvoltare, coordonare și direcție pentru toate activitățile operațiunilor speciale NATO.

Aflat la sediul suprem Puterilor Aliate din Europa (SHAPE) din Mons, Belgia și sub comanda operațională directă a Comandantului Aliat Suprem pentru Europa (SACEUR), NSHQ se concentrează pe asigurarea că Forțele Speciale mențin o fundație multinațională care să le permită să funcționeze cât mai eficient și coerent posibil, în sprijinul obiectivelor Alianței, de la nivel strategic până la nivel tactic. Douăzeci și șase de țări membre NATO și trei parteneri (Austria, Finlanda și Suedia) sunt reprezentate prin cei 200 de membri ai personalului de la sediul central.

NSHQ este o organizație hibridă unică. Este implicată într-un spectru foarte divers de activități, cum ar fi politica SOF NATO, doctrină, capacitățile, standardele, instruirea și educația. Zilnic, NSHQ coordonează activ, susține și recomandă activități specifice Forțelor Speciale (SOF) pentru toată alianța NATO. Aceste activități includ domenii precum informații specific, aviație, asistență medicală și comunicații. NSHQ sprijină, de asemenea, implicarea Forțelor Speciale în operațiunile NATO.

Aceasta include asistența cu organizarea de forțe speciale, integrarea acestora în planificarea strategică și operațională și analiza de informații specifice departamentului. Există un element de comandă pentru componente speciale pentru operațiuni responsabil pentru comanda și controlul acestor forțe speciale în cadrul Forței de Răspuns NATO (NRF). Acest element este furnizat pe o rotație de un grup mic de țări care dețin capacitatea de luptă a forțelor speciale.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES

Copyright 2020 - Toate drepturile rezervate.
nxt.23
YesMy