Paradoxul ungar: Budapesta blochează Suedia în timp ce zboară avioane Gripen suedeze, coloana vertebrală a aviației militare ungare

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Gripen, foto: Saab
Gripen, foto: Saab

Budapesta a declarat de mai multe ori că nu vrea să fie ultimul stat care ratifică aderarea Suediei la NATO. Azi, Ungaria e singurul stat membru care nu a semnat ratificarea.

În cursul zilei de ieri, Fidesz, partidul de guvernământ condus de premierul Viktor Orban, a „boicotat” ratificarea aderării Suediei la NATO, termen descris cât se poate de elocvent și de Associated Press.

Ce s-a întâmplat mai exact?

Opoziția din Ungaria a convocat o sesiune parlamentară extraordinară pentru a se vota aderarea Suediei la NATO, dar partidul Fidesz a refuzat să participe, în pofida faptului că în Parlamentul de la Budapesta se aflau ambasadorii SUA și statelor aliate. Astfel nu s-a întrunit cvorumul.

Ungaria a rămas singura țară din NATO care tergiversează aderarea Suediei la Alianță, fără să precizeze un motiv clar. Turcia, apropiată și ea politic de Moscova și cu o relație mult mai complicată cu Suedia decât Ungaria, având în vedere chestiunea kurdă, a ratificat aderarea Suediei într-un final, iar pe 25 ianuarie 2024 președintele turc Recep Tayyip Erdogan a semnat ratificarea Parlamentului.

 

Paradoxul Ungaria: Blochează Suedia în timp ce coloana vertebrală a aviației militare ungare sunt avioanele Gripen suedeze

 

2. Avion de l... (gripen_ungaria_62071400.jpg)Avion de luptă Gripen al Ungariei, sursă foto: NATO

Ungaria se află într-o postură ciudată, în contextul în care aviația ei militară depinde mult de Suedia, stat a cărei aderări continuă să fie tergiversată de regimul lui Viktor Orban.

Ungaria operează avioane Gripen suedeze, în sistem de leasing. 

Și din punct de vedere industria cooperarea e una benefică și importantă. 

Amintim că Ungaria a încheiat un acord de închiriere care permite aviației militare să folosească avioane suedeze Gripen până în 2026. Acordul precizează că după încheierea perioadei de leasing avioanele vor deveni proprietatea Ungariei.

În prezent Ungaria deține 14 avioane Gripen. Primul contract de închiriere a fost semnat în 2006 după ce în 2001 cele două părți au bătut palma.

E vorba despre 14 avioane, 12 monoloc și 2 în dublă comandă. Leasingul celor 14 avioane Gripen suedeze permite Ungariei să dețină o forţă aeriană modernă, de tip occidental.

Recent Ungaria și Suedia au încheiat recent cu succes negocierile pentru semnarea unui acord de modernizare a flotei de avioane Gripen C/D la standardul MS20 Block 2. Astfel, după modernizare, Gripenurile maghiare vor putea integra rachete aer-aer Meteor produse de MBDA, dar noul pachet mai aduce o serie de îmbunătățiri: mărește capacitățile de luptă a avioanelor Gripen, cât și accesul la o gamă largă de arme care pot fi integrate pe avioanele Gripen ale Forțelor Aeriene Ungare (HunAF). 

3. Foto de la... (gripen-ungaria_33210100.jpg)

Foto de la exercitiul „Interceptor21”, la care au participat avioane MiG-21 LanceR românești și avioane Gripen maghiare. Sursă foto: KPRA via Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu"

Capacitatea sistemului de senzori este îmbunătățită printr-o actualizare a radarului la standardul PS-05/A Mk 4, ceea ce înseamnă că raza de urmărire a ţintelor aeriene va crește semnificativ. 

Cu siguranță la nivel politic există și o formă de diplomație militară care va fi folosită la maximum de suedezi și de aliați pentru a crește presiunea pe Ungaria, în contextul în care momentul ratificării nu poate fi prelungit la nesfârșit, fiind o chestiune de timp până când Ungaria va fi nevoită să spună și ea „da” aderării Suediei la NATO.

CITEȘTE ȘI: Bombele sovietice FAB, transformate de ruși în arme dirijate cu raza de șapte ori mai mare. Și totuși, Su-34 ruse continuă să cadă

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel