Compania Saab va moderniza flota de avioane Gripen a Forțelor Aeriene Ungare

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Ungaria și Suedia au încheiat cu succes negocierile pentru semnarea unui acord de modernizare a flotei de avioane Gripen C/D la standardul MS20 Block 2.

Potrivit publicaţiei Airforce-Technology, compania suedeză Saab urmează să modernizeze flota de avioane de luptă Gripen a Forțelor Aeriene Ungare (HunAF) la standardul MS20 Block 2.

După cum precizează compania Saab, pachetul de actualizări MS20 Block 2 aduce o serie de îmbunătățiri: mărește capacitățile de luptă a avioanelor Gripen, cât și accesul la o gamă largă de arme care pot fi integrate pe avioanele Gripen ale Forțelor Aeriene Ungare (HunAF). 

Capacitatea sistemului de senzori este îmbunătățită printr-o actualizare a radarului la standardul PS-05/A Mk 4, ceea ce înseamnă că raza de urmărire a ţintelor aeriene a fost crescute semnificativ. 

Citeşte şi: Rachete IRIS-T pentru Gripen. Ungaria achiziționează una din cele mai moderne rachete aer-aer

Compania Saab susţine că prin actualizarea radarului, avioanele Gripen ale Forțelor Aeriene Ungare vor putea detectare mai uşor ţinte aeriene de mici dimensiuni.

Pachetul de actualizări MS20 Block 2  îmbunătățește şi capacitățile de comunicare prin intermediul sistemelor tactical data link pentru avioane – Link 16 (NATO Data link) care este o rețea sigură pentru schimbul și partajarea datelor tactice militare, utilizată de NATO.

Capacitatea de a identifica aeronavele ’’prietene’’ va fi, de asemenea, îmbunătățită prin introducerea celui mai recent sistem de tip IFF (Identificarea, prietenul său dușmanul) la standarde NATO.

Generalul Nandor Kilian, comandantul Forțelor Aeriene Ungare, precizează că datorită acestui pachet de modernizare, adus avioanelor Gripen, capacitățile operaționale ale Forțelor Aeriene Ungare vor fi îmbunătăţite semnificativ. 

’’Personalul nostru a apreciat o cooperare strânsă și fructuoasă cu partea suedeză în acest proiect specific de modernizare, precum și cooperarea în cei 15 ani în care am operat avioane Gripen”, spune generalul Nandor Kilian.

 

Guvernele suedez și ungar au convenit asupra unui acord de „închiriere-cumpărare” pentru avioane Gripen, încă din anul 2001

 

„În cei 15 ani de la aterizarea primului avion Gripen la Baza Aeriană Kecskemet, este clar că Forțele Aeriene Ungare au făcut pasul pentru a fi una dintre principalele forțe aeriene din Europa și contribuie real la operațiunile NATO și UE. Odată cu aceste modificări introduse de pachetul de upgrade MS20 Block 2, Ungaria va obține o aeronavă mai performantă și mai puternică, capabilă să concureze din toate punctele de vedere cu orice altă aeronave de vânătoare, spune Jonas Hjelm, șeful Saab Business Area Aeronautics.

La sfârşitul anului 2001, guvernul ungar a semnat un contract de închiriere a 14 avioane de luptă Gripen (12 monoloc şi două cu două locuri), permiţând Ungariei să aibă o forţă aeriană modernă, de tip occidental. În ianuarie 2005, recalificarea primilor piloți maghiari a început la una dintre bazele Forțelor Aeriene Suedeze. În același timp, primul Gripen destinat Ungariei a ieșit de pe linia de producție a companiei Saab. 

Primele cinci avioane de luptă Gripen au aterizat pe pista bazei aeriene ungare Kecskemét la 21 martie 2006. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel