Paradoxul Germania: O armată slab înzestrată, dar cu obuziere fabuloase. Gen. Mîndrescu: PzH lansează 5 lovituri în rafală - toate lovesc ținta deodată

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un obuzier PzH 2000, al Armatei Germaniei, în timpul unui exercițiu de tragere
EXCLUSIV
Un obuzier PzH 2000, al Armatei Germaniei, în timpul unui exercițiu de tragere

În ultimele zile, presa din Germania a relatat despre situația dificilă cu care se confruntă Bundeswehr-ului (Armata germană). În pofida acestui lucru, nemții dispun de obuziere autopropulsate cu caracteristici moderne, precum PzH 2000, care au fost donate și Ucrainei.

Invazia rusă a obligat Germania să ia o decizie istorică și să investească masiv în apărare. Berlinul va aloca anual aproximativ 100 de miliarde de euro, decizie care va schimba radical fața Armatei germane.

Însă agresiunea rusă a scos la suprafață mari probleme cu care se confruntă Armata Germaniei.

În luna decembrie au apărut mai multe rapoarte în presa internațională cu privire la starea Bundeswehr-ului. Primele informații arătau faptul că Puma au o serie de probleme tehnice care le împiedică să intre în serviciul operaţional al Bundeswehr-ului.

Ulterior, au apărut date care fac referire la un raport al Ministerului german al Apărării, date care precizează că 73 dintre cele 105 obuziere autopropulsate PzH 2000 erau în stare de funcţionare, dar numai  50% sunt pregătire pentru luptă. Cu alte cuvinte, toată puterea de foc a artileriei armatei germane stă în baza a 36 de obuziere autopropulsate PzH 2000.

 

PzH 2000 - obuziere „cu adevărat fabuloase”. PzH lansează 5 lovituri în sistem vijelie - toate lovesc ținta deodată

 

2. Obuzier au... (obuziere-germane_pzh-2000_20129000.jpg)Obuziere autopropulsate germane PzH 2000

Prezent la emisiunea Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania, la începutul acestei luni, în contextul Zilei Naționale, generalul (r.) Mircea Mîndrescu a vorbit despre importanța obuzierelor autopropulsate și a dat exemplul PzH 2000 germane. El a explicat și faptul că problemele tehnice care au apărut în Ucraina au avut legătură cu cadența de tragere și cu faptul că din cauza numărului uriaș de misiuni, ucrainenii nu au respectat fișa tehnică a obuzierelor germane de 155 mm.

„Obuzierele autopropulsate PzH 2000 sunt sisteme cu adevărat fabuloase. PzH de 155 mm au avut ceva probleme în Ucraina din cauza cadeței. Adică ucrainenii nu au respectat fișa tehnică, au tras mai mult decât ar fi trebuit să tragă din cauza numărului foarte mare de misiuni”, precizează generalul român.

El a adăugat însă că PzH dispun de caracteristici cu adevărat letale.

„Dar specialiștii spun că acest sistem poate lansa 5 lovituri în sistem vijelie și toate ajung în același moment la obiectiv, traiectoriile fiind calculate pe calculator. Prima lovitură este înaltă, cu boltă, ia mai mult timp până ajunge la țintă, astfel încât ultima va fi cea mai scurtă pentru a ajunge în același timp. De ce s-a dorit acest lucru?

Deoarece experiența conflictelor a arătat că pierderile cele mai importante pe care le suferă forța vie și forța blindată a adversarului apar în primele momente în care adversarul nu e pregătit. După ce a căzut primul proiectil, inamicul se adăpostește iar următorul proiectil dacă pică după un minut nu are efectul dorit.

În momentul în care vin 5 proiectile deodată, iar dacă sunt 3 obuziere 15 proiectile, lovitura e năucitoare. E o caracteristică a PzH 2000. Nu știu dacă tunurile franceze CAESAR și obuzierele poloneze Krab dispun de astfel de caracteristici, precum cel german, dar nu m-ar mira ca americanii și britanicii să dispună de astfel de tehnologii”, a arătat generalul (r.) Mircea Mîndrescu.

El a conchis și a subliniat că mobilitatea e crucială pentru obuziere, sistemele de contrabaterie detectând imediat prima lansare.

CITEȘTE ȘI: Gen. Mîndrescu: România nu a cumpărat F-16 să facă dog fight ca în Top Gun. Dar oare sunt suficiente 49 de avioane?

Marea Britanie va ajuta în 2023 Ucraina să lanseze lovituri la foc automat. Londra va furniza o cantitate uriașă de muniție pentru piese de artilerie

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel