Serviciile de informaţii militare chineze, interesate de secretele NATO. Om de ştiinţă eston condamnat pentru spionaj în favoarea Chinei

S.I. Catalin |
Data publicării:

Serviciul Estonian de Securitate Internă (KAPO) a descoperit că unul dintre cunoscuţii oameni de ştiinţă estonieni a fost recrutat de serviciile de informaţii militare chineze. Cercetătorul lucra la o instituţie de cercetare a NATO, specializată în cercetări maritime şi submarine, potrivit unui raport al Daily Beast.

Spionul, identificat ca Tarmo Kõuts, în vârstă de 57 de ani, a fost arestat recent şi a fost judecat săptămâna trecută. Bărbatul, „renumit în comunitatea ştiinţifică din Estonia pentru cercetările sale”, a fost condamnat pentru spionaj şi a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, precizează The Epoch Times.

În timp ce serviciile de informaţii ale ţărilor baltice s-au concentrat puternic pe expunerea comploturilor şi a agenţilor ruşi, se crede că agenţii chinezi au penetrat recent masiv Europa de Est, deşi cazul Estoniei este prima condamnare de acest gen.

Cazul a rămas până acum câteva zile sub un ordin strict de interdicţie a publicării în presă, fiind popularizat doar după judecarea sa. Se presupune că savantul estonian ar fi avut acces la tehnologii şi cercetări NATO secrete, păstrând, în acelaşi timp, contactul cu ofiţeri chinezi timp de până la trei ani.

Potrivit lui Aleksander Toots, directorul adjunct al KAPO şi cel mai înalt oficial din domeniul contraspionajului din Tallinn, Kõuts a fost recrutat în 2018 de către Biroul de informaţii al Departamentului de Stat Major al Comisiei Militare Centrale - aşa cum este cunoscută agenţia de informaţii militare a regimului comunist.

Savantul a lucrat împreună cu un presupus complice, care este încă judecat în instanţă. Ambii au fost arestaţi pe 9 septembrie 2020.

Oficialul de rang înalt al serviciilor de informaţii din Estonia a afirmat că Kõuts a fost recrutat pe teritoriul chinez în timpul unei călătorii: "El a fost motivat de slăbiciunile umane obişnuite, cum ar fi banii şi nevoia de recunoaştere", a declarat Toots.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel