Ofițer ucrainean: „În 2022 navele de luptă ale Rusiei au ajuns în zona României. Azi sunt în șah”. Câte nave ruse mai sunt în Crimeea ocupată

Darius Muresan |
Data publicării:
Imagine concept cu momentul lovirii crucișătorului Moskva, de rachete ucrainene Neptun, în timpul unei furtuni din Marea Neagră. Foto: Pravda.com.ua
Imagine concept cu momentul lovirii crucișătorului Moskva, de rachete ucrainene Neptun, în timpul unei furtuni din Marea Neagră. Foto: Pravda.com.ua

În topul succeselor militare realizate de Ucraina în cei peste trei ani de război declanșat de Federația Rusă se numără cu siguranță cel pe mare. Azi, Flota rusă de la Marea Neagră e ținută, la propriu, în șah și împinsă, departe de linia frontului. Fără nicio navă de suprafață sau fără submarine, ucrainenii au reușit să scufunde zeci de nave mai mari sau mai mici ruse, folosindu-se de drone sau rachete. Inclusiv „mândria” Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul Moskva, a fost scufundat. Dar în 2022, în primele etape ale invaziei pe scară largă, lucrurile stăteau diferit. Ucrainenii povestesc cum rușii au ajuns în zona României, dar dezvăluie și câte nave ruse de luptă mai sunt azi în Crimeea ocupată.

Anexarea Crimeei din 2014 a fost o lovitură devastatoare pentru apărarea Ucrainei. Din 15.000 de militari navali, peste 12.000 erau bazați în Sevastopol, alături de majoritatea flotei. Rusia a confiscat 12 din cele 17 nave de război majore ale Ucrainei, lăsând marina practic în ruine, cu peste 70% din efective și nave pierdute.

Rămasă fără o flotă, ucrainenii s-au adaptat. O analiză a DefenseRomania, publicată în aceste zile, arată cum s-a reușit acest lucru. Cu alte cuvinte, dronele maritime ucrainene, această armă "cât o mașină de luptă", au făcut ca Marea Neagră să devină un cimitir pentru flota rusă.

În doar doi ani, aceste nave de suprafață fără pilot (USV) au rescris regulile războiului naval modern. Aceste ambarcaţiuni au spulberat blocada rusă din Marea Neagră, au redeschis coridorul de export al cerealelor ucrainene și au marcat o premieră mondială: doborârea a două avioane de luptă rusești în aer de către drone navale.

 

Câte nave ruse mai sunt în Crimeea ocupată? Un lider militar ucraiean amintește că în 2022 navele ruse ajungeau în zona României și chiar a Bosforului

 

2. Flota rusă... (rusia-flota-marea-neagra_54148100.png)

Flota rusă a Mării Negre, în Sevastopolul ocupat, Crimeea. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Ofițerul ucrainean Andrii Rîjenko, fost adjunct al șefului Statului Major al Marinei Ucrainene, într-un interviu acordat agenției ucrainene Unian, a precizat că în 2022, în primele etape ale invaziei, rușii au ajuns în zona României. Azi sunt ținuți în șah pe mare și se tem să treacă de „linia roșie” impusă de dronele și rachetele ucrainene. El a dezvăluit și câte nave mai are ocupantul în Crimeea.

„În februarie 2022, Rusia a preluat complet controlul asupra părții de nord-vest a Mării Negre. La acel moment, noi controlam cu artileria de coastă doar 12 mile marine din apele teritoriale proprii. În 2022-2023, navele rusești ajungeau chiar în apropierea strâmtorii Bosfor și în zona României. Terorizau navele comerciale care se îndreptau spre porturile ucrainene. Le atacau, le rețineau, au existat victime printre marinari.

Însă Ucraina a aruncat în joc dronele maritime, apoi rachetele „Neptun” și „Harpoon”. Iar rușii au început să aibă probleme serioase. După atacurile reușite cu drone în apele internaționale, ocupantul a fost nevoit să-și retragă navele de luptă din acea zonă, pentru că au întâmpinat dificultăți, inclusiv cu navele de patrulare și cele de recunoaștere. 

Cu alte cuvinte, am stabilit o „graniță” pe care rușii se tem să o încalce. Acum, Forțele Armate ale Ucrainei controlează partea vestică a Mării Negre, însă restabilirea navigației maritime normale nu a fost încă posibilă”, a precizat oficialul ucrainean.

Întrebat câte nave ruse mai sunt în Crimeea, acesta a punctat: „Din Crimeea au plecat doar navele principale, cele mai moderne. Cred că au rămas aproximativ 200 de nave, în mare parte nave de sprijin. Mai sunt câteva zeci de nave și ambarcațiuni de diferite clase, dragoare, vedete cu rachete, nave anti-submarin mici. Unele sunt deja casate, dar în ansamblu, Rusia mai are forțe în Crimeea pentru misiuni operative importante. Principala lor misiune însă, blocada Mării Negre, este realizată: porturile din Nikolaev, Herson și Ociakiv sunt complet blocate”.

„Da, există navigație prin acest „coridor maritim”, dar într-un regim de urgență, deoarece navele comerciale circulă în apele teritoriale ale statelor vecine. Asta înseamnă costuri mai mari, combustibil, timp etc. Nu este posibil ca mii de nave să fie redirecționate permanent prin apele altor state. Iar navigația normală, care funcționa înainte de invazia la scară largă, este deocamdată imposibilă căci agresorul va distruge orice navă civilă care traversează marea deschisă. Practic, vorbim despre o „zonă gri” ce acoperă aproximativ 60% din Marea Neagră”, a conchis oficialul militar ucrainean.

CITEȘTE ȘI: Imposibilul a fost reușit cu șansă și măiestrie: Piloții ruși de Su-30 doborâți de drone maritime cu rachete americane AIM-9 au făcut o mare greșeală

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel