Imposibilul a fost reușit cu șansă și măiestrie: Piloții ruși de Su-30 doborâți de drone maritime cu rachete americane AIM-9 au făcut o mare greșeală

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-30SM, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Su-30SM, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Recent Ucraina a reușit o premieră în istoria militară: Drone maritime Magura 7, pe care au fost integrate rachete aer-aer americane AIM-9 Sindewinder au doborât deasupra Mării Negre două avioane Su-30 Flanker rusești. E incredibil cum o țară fără o flotă navală, fără nave de suprafață și submarine, reușește să țină în șah Flota rusă a Mării Negre, dar și să doboare avioane rusești, și toate astea doar cu drone maritime. Ucrainenii au explicat succesul dronelor Magura 7.

Despre acest incident, doborârea a două Su-30 de drone maritime, a scris recent și DefenseRomania, analizând uluitoarea performanță. Practic, într-o demonstrație uimitoare de inovație și pricepere tactică, Ucraina a realizat o premieră mondială prin utilizarea unor nave de suprafață fără echipaj (USV) echipate cu rachete pentru a doborî două avioane de luptă rusești avansate Su-30 Flanker deasupra Mării Negre, incident care a avut loc la începutul lunii mai 2025.

2. Avioane Su... (su_30_66861000.jpg)

Avioane Su-30. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Aceste doborâri fără precedent marchează un salt major în ceea ce privește capacitățile antiaeriene ale Ucrainei și indică o schimbare revoluționară la nivelul doctrinelor de război naval și aerian.

Rapoartele inițiale de după prima doborâre din 2 mai indicau implicarea cunoscutei drone navale Magura V5. Cu toate acestea, s-a confirmat acum că ambele avioane Su-30 au fost angajate și distruse cu succes de noua dronă Magura V7, o versiune mai mare și mai avansată.

Iar acest lucru a fost confirmat recent și de oficiali ucraineni. Inclusiv că noua Magura V7 a integrat rachete aer-aer americane AIM-9 Sidewinder. Acesta reprezintă o diferență semnificativă față de configurația anterioară a dronei Magura 5 „Sea Dragon”, care ar fi utilizat rachete aer-aer R-73 modificate.

 

Așadar, cum a reușit Ucraina ceea ce părea mai degrabă imposibilul sau un scenariu SF? Drone maritime au doborât cu rachete americane AIM-9 avioane rusești Su-30 după ce piloții ruși au făcut o mare greșeală

 

2. Colaj: Dou... (su-30sm-shot-down-860x484_55759900.jpg)

Colaj: Două avioane Su-30SM doborâte de o dronă Măgura V7, echipată cu două rachete AIM-9M Sidewinder. Sursa foto: NavalNews

Ofițerul ucrainean Andrii Rîjenko, fost adjunct al șefului Statului Major al Marinei Ucrainene, într-un interviu acordat agenției ucrainene Unian, e vorbit inclusiv despre această reușită istorică. El spune că marea greșeală pe care au făcut-o rușii a fost să se apropie la aproximativ 2 kilometri de dronele maritime. Astfel, din vânători, au devenit vânați. Oficialul ucrainean a explicat mecanismul prin care dronele maritime au doborât avioane rusești, dar spune că din păcate acest lucru nu poate fi posibil spre exemplu de la o distanțe mari, de 30 de kilometri.

„Eu, prin pregătirea mea profesională, specialist în rachete și ofițer de apărare antiaeriană navală, sunt bineînțeles foarte curios să înțeleg cum a fost posibil acest lucru din punct de vedere tehnologic. Astăzi putem constata că inginerii noștri, în ultimii ani, au reușit să dezvolte această direcție,

Ceea ce vă pot spune e că e evident că racheta se află pe un mic lansator, ulterior platforma se înclină la un anumit unghi și atacă ținta... La început au fost folosite rachetele R-73 (n.r. rachete ghidate aer-aer sovietice), apoi rachete americane AIM-9 Sidewinder îmbunătățite și modificate. Caracteristicile lor sunt aproximativ aceleași: raza de acțiune în regim standard – 30 km, greutate – circa 100 kg, greutatea ogivei – 8 kg.

4. Magura V5,... (specificatii-tehnice-drona-kamikaze-ucraineana-magura_69406100.jpg)

Magura V5, caracteristici tehnice

Ghidajul se face după urma termică a țintei. Atunci când Sidewinder este folosită de pe un avion, această sarcină o îndeplinește pilotul. El direcționează vizorul (n.r. - un dispozitiv aflat la bordul aparatului de zbor), care captează ținta, iar apoi informația este transmisă către capul de autodirijare al rachetei.

Specialiștii noștri, din câte se pare, au „învățat” maritimă Magura 7 sau o altă dronă să transmită informații despre țintă, în cazul de față avionul, către capul de autodirijare. Oricât de banal pare, toate acestea reprezintă o muncă extrem de complexă și, fără îndoială, țin de măiestria operatorilor de sisteme fără pilot.

Au avut șansa că rușii s-au apropiat prea mult, astfel a fost posibil. Avioanele au fost angajate când acestea s-au apropiat de Magura la o distanță mică , de un kilometru, maximum doi kilometri. Din păcate, cred că un astfel de atac de la o distanță de 30 de kilometri, realizat de o dronă nu cred că este posibil”, a conchis oficialul militar ucrainean.

El a mai adăugat că există multiple metode de a de apăra de atacul dronelor, inclusiv capcane termine. „Dar, sincer să fiu, nu știu dacă ele se aflau pe avioanele care au fost lovite deasupra Mării Negre”, a mai spus ofițerul ucrainean.

CITEȘTE ȘI: Rebelii houthi au încercat să-şi măsoare forţa cu aviaţia militară a SUA: „Aproape au lovit” avioane F-16 şi F-35 americane în tipul Operation Rough Rider

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel