Oficiali israelieni neagă că SUA ar urma să vândă avioane F-22 Raptor către Israel

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Conform informațiilor publicate de Israel, oficialii țării neagă rapoartele despre vânzarea de către SUA a unor avioane F-22 Raptor către statul evreu, precizează publicaţiile Defence-Blog şi Air Recognition, fără a preciza în clar identitatea celor citaţi.

Săptămâna trecută, precizam într-un scurt material că secretarul american al Apărării, Mark Esper, care efectuase o vizită oficială la Tel Aviv, le-ar fi declarat oficialilor israelieni că administrația Donald Trump a aprobat vânzarea de avioane stealth F-22 către statul evreu. Acesta informaţie a fost publicată pentru prima dată de ziarul arab Asharq Al-Awsat care cita, potrivit lor, surse surse bine informată de la Tel Aviv, pe această temă, fără a le divulga identitatea.

Informaţia a fost foarte tentantă, deoarece a fost preluată de o bună partea din publicaţiile mass-media de încredere din Israel, printre care şi de cotidianul Times of Israel.

 

Contextul

 

Potrivit celor două publicaţii, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a adus la cunoştinţă oficialilor israeliene, în cursul unei vizite care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în Israel, că Statele Unite au aprobat vânzarea de avioane F-22 Raptor şi rachete de ultimă generaţie.

Esper și ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, s-au întâlnit de trei ori în puțin de o o lună, discutând despre respectarea angajamentului Statelor Unite de a menţine superioritatea militară a Israelului în Orientul Mijlociu, în contextul în care administraţia Trump a dat undă verde vânzării de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite (EAU).

De asemenea, Esper s-a întâlnit cu premierul Benjamin Netanyahu, cu directorul general al Ministerului Apărării, Amir Eshel, și cu șeful Statului Major al Forțelor de Apărare din Israel, Aviv Kochavi, în timpul vizitei sale oficiale de joi în Israel. "Au discutat despre necesitatea menţinerii securităţii şi stabilităţii regionale şi despre modalităţi de contracarare a Iranului", a transmis biroul de presă al ministrul israelian al apărării, Benny Gantz.

Săptămâna trecută și la sfârșitul lunii septembrie, Gantz a călătorit la Washington pentru a avea mai multe întâlniri la nivel înalt cu Esper și alți oficiali americani din zona apărării, purtând discuţii despre modalitatea în care Statele Unite pot menţine superioritatea militară a Israelului în Orientul Mijlociu, în contextul în care administraţia Trump a dat undă verde vânzării de avioane F-35 către EAU.

Esper și Gantz au semnatla Washington, la sfârșitul lunii octombrie, un acord care reafirmă angajamentul american de a menține superioritatea militară a Israelului în Orientul Mijlociu.

Ca urmare a acestei vizite, după cum am precizat într-o altă analiză anterioară, a apărut informaţia că Israelul a avut foarte multe obiecţii privind vânzarea de avioane F-35 Lightning II către Emiratele Arabe Unite, dar ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a precizat că guvernul premierului Benjamin Netanyahu este dispus să renunţe la acestea, cu condiţia ca Israelul să poată cumpăra avioane F-22 Raptor din SUA.

Cu această ocazie, Benny Gantz ar fi reînnoit o cerere referitoare la autorizarea vânzării unor avioane F-22, înaintată Washingtonului de Israel cu mult timp în urmă.

După cum am precizat mai sus, două publicaţii militare, Defence-Blog şi Air Recognition, care la rândul lor au dat curs informaţiilor apărute în ziarul Asharq Al-Awsat şi cotidianul Times of Israel, vin un noi precizări, făcând trimitre la surse israeliene oficiale, cei drept anonime, care neagă că Statele Unite ar urma să vândă avioane F-22 Raptor către statul evreu, dar fără să ofere mai multe explicaţii dacă chiar au existat discuţii între Israel şi Statele Unite pe acestă temă.

 

Negocieri pentru un avion care nu se mai produce

 

Ce nu au precizat de la început sursele citate este de unde ar fi urmat să vândă Statele Unite avioane F-22 către Israel, în condiţiile în care programul şi linia de producţie pentru acest tip de avion sunt închise, iar Forțele Aeriene ale SUA sunt singurul operator al avioanelor F-22 şi este puțin probabil că acestea să renunțe la câteva avioane din propria flotă pentru ca Washingtonul să le vândă către statul evreu.

Problema principală este că ultimul F-22 a ieșit de pe linia de producție în decembrie 2011, iar repornirea acesteia nu se poate face decât cu cheltuieli enorme.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel