Avioane F-22 pentru Israel | Solicitarea ar fi fost aprobată de administrația Donald Trump

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat oficialilor israelieni, în timpul unei vizite oficiale efectuate în Israel săptămâna aceasta, că administrația Donald Trump a aprobat vânzarea de avioane stealth F-22 către statul evreu, potrivit unui raport publicat vineri.

Președintele SUA, Donald Trump, a acceptat solicitarea pentru vânzarea de avioane F-22 Raptor către Israel, în contextul în care oficialii israelieni din ministerul apărării, în frunte cu guvernul premierului Benjamin Netanyahu, doresc menţinerea superiorităţii militare în Orientul Mijlociu, precizează surse guvernamentale israeliene, citate de ziarul arab Asharq Al-Awsat din Londra şi cotidianul Times of Israel.

Potrivit celor două publicaţii, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a adus la cunoştinţă oficialilor israeliene, în cursul unei vizite efectuată joi în Israel, că Statele Unite au aprobat vânzarea de avioane F-22 Raptor şi rachete de ultimă generaţie.

Esper și ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, s-au întâlnit de trei ori în puțin de o o lună, discutând despre respectarea angajamentului Statelor Unite de a menţine superioritatea militară a Israelului în Orientul Mijlociu, în contextul în care administraţia Trump a dat undă verde vânzării de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite (EAU).

De asemenea, Esper s-a întâlnit cu premierul Benjamin Netanyahu, cu directorul general al Ministerului Apărării, Amir Eshel, și cu șeful Statului Major al Forțelor de Apărare din Israel, Aviv Kochavi, în timpul vizitei sale oficiale de joi in Israel. "Au discutat despre necesitatea mentinerii securitatii si stabilitatii regionale si despre modalitati de contracarare a Iranului", a transmis biroul de presa al ministrul israelian al apărării, Benny Gantz.

Săptămâna trecută și la sfârșitul lunii septembrie, Gantz a călătorit la Washington pentru a avea mai multe întâlniri la nivel înalt cu Esper și alți oficiali americani din zona apărării, purtând discuţii despre modalitatea în care Statele Unite pot menţine superioritatea militară a Israelului în Orientul Mijlociu, în contextul în care administraţia Trump a dat undă verde vânzării de avioane F-35 către EAU.

Esper și Gantz au semnat săptămâna trecută la Washington un acord care reafirmă angajamentul american de a menține superioritatea militară a Israelului în Orientul Mijlociu. Ca urmare a acestei vizite, după cum am precizat într-o analiză anterioară, a apărut informaţia că Israelul a avut foarte multe obiecţii privind vânzarea de avioane F-35 Lightning II către Emiratele Arabe Unite, dar ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a precizat că guvernul premierului Benjamin Netanyahu este dispus să renunţe la acestea, cu condiţia ca Israelul să poată cumpăra avioane F-22 Raptor din SUA.

Cu această ocazie, Benny Gantz ar fi reînnoit o cerere referitoare la autorizarea vânzării unor avioane F-22, înaintată Washingtonului de Israel cu mult timp în urmă.

Ce nu precizează sursele citate este de unde vor vinde Statele Unite avioane F-22 catre Israel, doarece programul şi linia de producţie pentru acest tip de avion sunt închise, iar Forțele Aeriene ale SUA sunt singurul operator al avioanelor F-22 şi este puțin probabil ca acestea să renunțe la câteva avioane din propria flotă pentru ca Washingtonul să le vândă catre statul evreu.

Problema principală este că ultimul F-22 a ieșit de pe linia de producție în decembrie 2011, iar repornirea acesteia nu se poate face decât cu cheltuieli enorme.

Ar putea fi acesta momentul în care programul şi linia de producţie pentru F-22 să fie repornite şi să asistăm la un parteneriat exclusiv între Israel şi Statele Unite pentru a avea un cost al producţie mult uşor de suportat de partea americană? Putem specula că un astfel de parteneriat ar putea duce şi la o rezolvare a unor probleme tehnice cu care s-a confruntat programul avionului F-22, dar cel mai bine ar trebui să aşteptăm o confirmare oficială din partea ambelor state că o astfel de vânzare ar urma să aibă loc într-un viitor apropiat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel