Pentru ca EAU să primească avioane F-35, Israelul vrea F-22?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Săptămâna acesta, atât publicaţia Forbes, cât şi cotidianul israelian Haaretz au relatat că chiar dacă anterior Israelul a avut foarte multe obiecţii privind vânzarea de avioane F-35 Lightning II către Emiratele Arabe Unite, ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, ar fi renunţat la acestea. Acceptarea vânzării aeronavelor de generaţia a V-a către statul arab ar fi avut loc în urma întâlniri de săptămâna trecută cu secretarul american al Apărării, Mark Esper. Potrivit surselor citate, Benny Gantz ar fi cerut la schimb posibilitatea ca Israelul să poată cumpăra avioane F-22.

Potrivit ziarului israelian Haaretz, pentru a accepta o viitoare vânzare de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite, mai mulţi înalți oficiali israelieni din apărare ar fi susţinut ideea ca Statelor Unite să li se ceară „eliminarea obstacolelor” care stau în calea achiziționării de avioane de luptă stealth F-22 Raptor.

Totuși, sursa citată menționează că la această oră o astfel de vânzare nu se afla pe masa oficialilor americani, iar situaţia va rămâne probabil așa mult timp, deoarece programul şi linia de producţie pentru avioanele F-22 sunt închise. Forțele Aeriene ale SUA sunt singurul operator al avioanelor F-22 şi este puțin probabil să vrea să renunțe la câteva avioane din propria flotă pentru ca Washingtonul să le vândă Israelului.

 

Cum s-a ajuns la situaţia ca Israelul să vrea să cumpere avioane pe care Statele Unite nu sunt dispuse să le vândă ?

 

La 13 august, Acordul Emiratelor Arabe Unite (EAU)şi Israel au anunţat încheierea unui acord de normalizare a relaţiilor dintre ele. Acordul Emiratelor Arabe Unite (EAU) de normalizare a relaţiilor cu Israel ar fi trebuit să înlăture "orice obstacol" din calea vânzării de către SUA a avioanelor de luptă "invizibile" F-35 către statul arab, cel puţin asta a speculat presa internaţională la acel moment, dar acest lucru nu s-a întâmplat. La scurt timp după semnarea acordului, cabinetul premierului Benjamin Netanyahu, a precizat într-un comunicat de presă că această normalizare a relaţiilor dintre cele două state, nu include „nicio aprobare a Israelului cu privire la vreun acord de armament între Statele Unite și Emiratele Arabe Unite”. Donald Trump a afirmat însă că nu este "nicio problemă" să vândă avioane de vânătoare F-35 de ultimă generaţie Emiratelor Arabe Unite.

Israelul se opune vânzării avioanelor F-35 altor ţări din Orientul Mijlociu, inclusiv Iordania şi Egipt (cu care a semnat acorduri de pace), pentru că doreşte să îşi păstreze superioritatea tehnologică.

Statele Unite s-au angajat joi în scris, în urma unei vizite oficiale a ministrului israelian al Apărării la Washington, să menţină "superioritatea militară" a Israelului asupra celorlalte ţări din regiune, în contextul în care statul evreu se îngrijorează de o posibilă vânzare către Emiratele Arabe Unite (EAU) a unor avioane de vânătoare F-35.

Citeşte şi: Avioane F-35 pentru Emiratele Arabe Unite, fără tehnologie stealth ?

Ziarului israelian Haaretz precizează că, cu acesta ocazie, Benny Gantz ar fi reînnoit o cerere referitoare la autorizarea vânzării unor avioane F-22, înaintată Washingtonului de Israel cu mult timp în urmă .

Cererile anterioare ale Israelului pentru F-22 au fost blocate din cauza amendamentului Obey din 1998, care a interzis vânzarea acestor aeronave către alte state. La momentul respectiv impunerea amendamentului a avut la bază şi suspiciunile unor transferuri de tehnologie aerospațială americană pe care Israelul le-ar fi făcut către China.

Cu toate acestea, acest amendament nu mai este, probabil, principalul obstacol în calea aprobării unei cereri a Israelului pentru aceste avioane. Problema principală este că ultimul F-22 a ieșit de pe linia de producție în decembrie 2011, iar repornirea acesteia nu se poate face decât cu cheltuieli enorme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel