Obiectivul consorțiului Watchkeeper în programul dronelor pentru Armată: Un produs „născut în România”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Machetă a dronei Watchkeeper X, prezentă la Aerostar Bacău cu ocazia semnării Memorandumului de Înțelegere pentru crearea consorțiului Watchkeeper. Sursă foto: DefenseRomania
Machetă a dronei Watchkeeper X, prezentă la Aerostar Bacău cu ocazia semnării Memorandumului de Înțelegere pentru crearea consorțiului Watchkeeper. Sursă foto: DefenseRomania

La Bacău, în incinta modernei facilități de la Aerostar, DefenseRomania a participat la prezentarea dronei Watchkeeper X și la semnarea Memorandumului de Înțelegere pentru crearea consorțiului Watchkeeper.

Memorandumul a fost semnat de U-TacS, un joint venture britanic între Elbit (UK) și Thales (UK), și Aerostar S.A.. Din consorțiu fac parte și Thales Systems Romania, Romaero S.A., dar şi Institutului Național de Cercetare Aerospațială din România ”Elie Carafoli” (INCAS).

Iar potrivit oficialilor, ușile rămân deschise și altor companii din domeniul apărării care doresc să ia parte în program.

Consorțiul își propune dezvoltarea programului Wathkeeper cu participare cât mai activă a industriei din România, în cazul în care MApN optează pentru dronele Wathkeeper X în programul de înzestrare cu UAV-uri pentru Armata României.

La eveniment au luat parte înalți oficiali ai statului, reprezentanți ai Ambasadei Marii Britanii, dar și ai marilor companii implicate în program.

Grigore Filip, Director General Aerostar S.A., a subliniat că drona tactică Watchkeeper poate fi asamblată și personalizată în România și mai multe componente pot fi produse în plan local.

Programul include, de asemenea, instruire și suport logistic.

 

Watchkeeper X vor fi dotate cu sisteme de armament din Marea Britanie

 

3. Machetă a ... (watchkeeper-x-arme_52826500.jpg)

Machetă a dronei Watchkeeper X, prezentă la Aerostar Bacău cu ocazia semnării Memorandumului de Înțelegere pentru crearea consorțiului Watchkeeper. Sursă foto: DefenseRomania

- - - - - - - - - - - -

Este o soluție compatibilă 100% NATO, certificată să opereze în spațiul aerian civil. Anul trecut Marea Britanie a utilizat Watchkeeper în misiuni ale Home Office (n.r. - echivalentul Poliției de Frontieră din România) în supravegherea activităților de imigrație ilegală deasupra Canalului Mânecii care separă Marea Britanie de Franța. A fost un succes care a demonstrat că UAV-ul poate opera atât misiuni militare, cât și misiuni civile”  - Geraint Lloyd, Director de Dezvoltare și Strategie în cadrul U-TacS

Watchkeeper X -are la bază platforma Hermes 450 dar, explică Geraint Lloyd, Director de Dezvoltare și Strategie în cadrul U-TacS, Armata Marii Britanii, prin Thales, a schimbat sistemul de senzori și a adaptat UAV-ul cerințelor Royal Army, sistemele fiind la standarde NATO. El a subliniat că nu a fost un proces ușor, care a durat mai mult timp, dar în acest moment procesul e complet realizat.

În cadrul evenimentului, într-o discuție cu DefenseRomania, Geraint Lloyd ne-a precizat că Marea Britanie va fi implicată în trainingul personalului românesc, care va avea acces la întreaga infrastructură a Watchkeeper, desigur, în cazul în care MApN selectează programul. El a amintit că Armata României și Armata Marii Britanii nu doar că au lucrat împreună în Afganistan, dar au fost foarte apropiate, militarii noștri și cei britanici fiind „vecini” în bazele din Afganistan.

Director de Dezvoltare și Strategie în cadrul U-TacS ne-a mai subliniat că Watchkeeper X are totodată capabilitatea de a opera în misiuni maritime în Marea Neagră, alături de Forțele Navale Române. Acesta a adăugat că în cazul în care MApN optează pentru UAV-uri înarmate, aceste sisteme vor proveni în totalitate de la divizia Thales din Marea Britanie. 

Watchkeeper poate fi echipat cu sistem de rachete Free-Fall Lightweight Multi-Role Missile (LMN) dezvoltat de Thales.

Dronele pot atinge o altitudine de aproximativ 4.500 metri și operează la o viteză de aproximativ 85 de km/h. În spatele dronei se află un senzor electro-optic iar în partea din față se află amplasat un radar Thales care oferă Watchkeeper capabilități de operare în toate condițiile atmosferice.

 

Obiectivul industriei de apărare: Watchkeeper X, un produs născut în România

 

2. Machetă a ... (watchkeeper-x-uav_81961900.jpg)

Machetă a dronei Watchkeeper X, prezentă la Aerostar Bacău cu ocazia semnării Memorandumului de Înțelegere pentru crearea consorțiului Watchkeeper. Sursă foto: DefenseRomania

Ovidiu Buhai, director al Diviziei Sisteme de Apărare din cadrul Aerostar Bacău, a vorbit despre modul în care programul Watchkeeper va fi implementat în România, cu o participare românească cât mai mare în etapele de design, fabricație, cât și cercetare. Desigur, în cazul în care MApN va alege înzestrarea cu acest tip de drone.

În baza cerințelor tehnice ale Ministerului Apărării Naționale, acest vehicul va dispune de capabilitățile și performanțele care se doresc. În România vor fi mai mulți participanți. Aerostar, împreună cu Romaero, îmrepună cu Institutul Național de Cercetare INCAS și desigur cu Thales România, au semnat un memorandum astfel încât în aceste etape să fie integrate și realizate activități cât mai multe în România.

Procesul de fabricație al acestei platforme constă în execuția structurii în sine, care e o structură din materiale compozite, fibră de carbon, și apoi echiparea cu toate sistemele și subansamblele pe care le are în configurație, care sunt peste 20. De la instalații electrice, aterizare, echipare cu motoare, cu sisteme de alimentare, cu antene și senzori”, precizează oficialul Aerostar.

Toată acestă activitate e în vedere să fie făcută în România, pe o linie de asamblare ce urmează a fi setată, care ar urma să producă șase UAV-uri, plus centrele de operare de la sol. Aceste centre de operare ale sistemelor Wathkeeper urmează să fie centre mobile.

După producție ar urma calificarea produsului care include potrivit directorului Diviziei Sisteme de Apărare din cadrul Aerostar Bacău, execuția de teste statice și de zbor, dar și calificarea, toate acestea plănuindu-se să se facă în țara noastră. „Avem în vedere ca în final să avem un produs născut în România, sigur, pe baza configurației inițiale a acestei drone care în momentul de față este exploatată de Armata Marii Britanii”, a conchis Ovidiu Buhai, care a precizat că speră ca în viitor Watchkeeper să fie nu doar în dotarea Armatei României, cât și a altor parteneri.

Directorul Diviziei Sisteme de Apărare din cadrul Aerostar Bacău a precizat că și alte firme din domeniul apărării din țara noastră care sunt centre de excelență în anumite domenii ar putea fi atrase în consorțiu, existând dorință în acest sens. El a dat exemplul Avioane Craiova sau IAR Brașov. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel