O veste proastă pentru Rusia: Nici măcar 10 rachete hipersonice Zircon nu vor fi suficiente pentru a scufunda un portavion al SUA

Darius Muresan |
Data publicării:
Testarea portavionului USS Gerald R. Ford prin detonarea explozibilului subacvatic ce a produs un „cutremur” de 3.9 pe Richter. Sursă foto: USS Gerald R. Ford (CVN 78) Twitter
Testarea portavionului USS Gerald R. Ford prin detonarea explozibilului subacvatic ce a produs un „cutremur” de 3.9 pe Richter. Sursă foto: USS Gerald R. Ford (CVN 78) Twitter

Un expert militar rus dă o veste proastă Moscovei: Nici măcar 10 rachete hipersonice Zircon nu ar putea scufunda un portavion american, asta în cazul total improbabil în care rachetele ar trece de grupul de luptă al portavionului și de sistemele de apărare.

Portavioanele dau măsura forței uriașe navale impresionante a Marinei americane. SUA dețin în prezent 11 portavioane prin care își pot proiecta forța pe întreg globul.

Și, trebuie să subliniem că pe lângă portavionul în sine, nava e însoțită de un grup de luptă naval format la rândul lui din distrugătoare, fregate, submarine, nave de alimentare, nave de muniție etc. Practic, pe lângă mobilitatea în ceea ce privește deplasarea, forța militară a unui grup de luptă condus de un portavion e cu adevărat impresionantă.

În comparație cu SUA, China deține 2 portavioane operaționale și unul în construcție. Operaționale în acest moment sunt portavioanele Liaoning și Shandong iar portavionul Type 003, botezat Fujian a fost lansat la apă în cursul anului trecut. 

Portavionul ar putea intra în serviciul Marinei Armatei de Eliberare a Poporului în 2025.

Rusia pe de altă parte deține un singur portavion, bătrânul Amiral Kuznețov aflat în proces de mentenanță de mai bine de 6 ani și care a suferit numeroase incidente în tot aceset timp, soarta sa fiind incertă, deși rușii își doresc ca nava să fie operațională până în 2040.

 

Nici 10 rachete hipersonice rusești Zircon nu ar putea scufunda un portavion american

 

2. Testarea p... (uss-gerald-ford_94974100.jpg)

Testarea portavionului USS Gerald R. Ford prin detonarea explozibilului subacvatic ce a produs un „cutremur” de 3.9 pe Richter. Sursă foto: USS Gerald R. Ford (CVN 78) Twitter

Cele 11 portavioane americane mai au un avantaj major: sunt toate cu propulsie nucleară. Zece sunt din clasa Nimitz și unul e portavionul USS Gerald R. Ford din clasa cu același nume, cea mai modernă și scumpă navă de luptă construită vreodată în istorie.

De-a lungul anilor Rusia a insistat mult pe dezvoltarea rachetelor hipersonice, fiind probabil singurul capitol în care a avut un mic avans, nu doar cele Kinzhal cu lansare din aer, folosite intens și în războiul împotriva Ucrainei, dar și de tip Zircon cu bazare navală. 

Până în prezent, acestea au fost instalate doar la bordul fregatei Amiral Gorshkov, care a asigurat și testarea lor, efectuând 10 lansări asupra unor ținte navale și de coastă. 

CITEȘTE ȘI: În cursul acestui an, Ministerul rus al Apărării va comanda încă șase fregate purtătoare de rachete hipersonice Zircon

Un expert militar rus e sceptic însă că rachetele Zircon au capacitatea de a scufunda un portavion american. Asta în cazul total SF în care rachetele ar trece de grupul de luptă al unui portavion american și de sistemele de apărare.

Potrivit lui Alexei Lenkov, expert și analist militar rus, citat de Bulgarian Military, 10 rachete Zircon, sau chiar mai multe, nu vor putea scufunda un portavion american. Desigur, scenariul e total improbabil, expertul rus precizând că rachetele ar fi oricum doborâte înainte de a lovi nava.

„10 rachete (n.r. - Zircon) nu vor scufunda un portavion american. Vor produce pagube, cel mai probabil nava va fi avariată, dar va fi capabilă să se întoarcă la bază, o capacitate a portavioanelor americane”, precizează expertul rus.

Pe de altă parte el consideră că torpilele TE-2 ar fi o opțiune mult bună decât Zircon împotriva portavioanelor, deoarece torpilele TE-2 pot lovi partea subacvatică a portavionului. Cu toate acestea pentru a străpunge decisiv blindajul navei ar fi nevoie între 10-20 de astfel de torpile, mai scrie sursa citată.

CITEȘTE ȘI: SUA vor să-și proiecteze forța pe glob cu 11 portavioane până în 2039. Americanii caută soluții pentru prelungirea resursei clasei Nimitz

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel