SUA vor să-și proiecteze forța pe glob cu 11 portavioane până în 2039. Americanii caută soluții pentru prelungirea resursei clasei Nimitz

Portavionul american USS Harry Truman, sursă foto: U.S. Navy
Portavionul american USS Harry Truman, sursă foto: U.S. Navy

Un studiu al Marinei americane caută să identifice soluții cu privire la prelungirea resursei de viață a portavioanelor din clasa Nimitz, în contextul în care China și-a accelerat construcția de nave militare de război.

Potrivit U.S. Naval Institute, Marina americană a demarat un studiu pentru a identifica posibilitatea menținerii a câtorva portavioane din clasa Nimitz în serviciu și după data planificată de retragere a acestora.

SUA vor ca prin această decizie să își asigure capacitatea de a-și proiecta forța maritimă și în următoarele decenii, în contextul în care China a accelerat creșterea capacităților navale.

Ascensiunea navală a Beijingului regăsește portavioanele americane din clasa Nimitz la finalul resursei de viață. 

În acest sens U.S. Navy a lansat un studiu care se axează pe construcția navală pe următorii 30 de ani, iar în acest studiu se caută soluții pentru ca SUA să poată susține operaționalitatea a 11 portavioane, inclusiv din noua clasă Ford, cel puțin până în 2039.

Acest lucru ar însemna desigur prelungirea resursei de viață a unor portavioane din clasa Nimitz. 

Nu e clar care ar fi numărul acestora, și nici desigur despre ce portavioane este vorba.

Potrivit planurilor U.S. Navy, portavioanele USS Nimitz și USS Dwight D. Eisenhower, din clasa Nimitz, primul poartă și numele acesteia, ar trebui retrase din serviciu în 2025 și, respectiv, 2027.

 

Cu 11 portavioane operaționale, toate cu propulsie nucleară, SUA sunt de departe „regina oceanelor”

 

2. Portavionu... (uss-dwight-d--eisenhower_95095100.jpg)

Portavionul USS Dwight D. Eisenhower, în timpul unor exerciții militare cu Forțele Aeriene ale Marocului, sursă foto: US Navy

SUA dețin 10 portavioane din clasa Nimitz și unui din clasa Ford.

Toate cele zece nave americane din clasa Nimitz sunt cu propulsie nucleară, precum și portavionul USS Gerald R. Ford din clasa cu același nume. 

În comparație cu cele 11 portavioane americane, China deține 2 portavioane operaționale și unul în construcție. Operaționale în acest moment sunt portavioanele Liaoning și Shandong.

Rusia are un singur portavion care se „îneacă” de mulți ani la cheu, bătrânul Amiral Kuznețov.  Un portavion deține încă și Franța, în timp ce India și Marea Britanie vor opera două astfel de nave.

CITEȘTE ȘI: USS Gerald R. Ford se pregătește să domine mările. Americanii au rezolvat marea problemă a celui mai scump portavion construit vreodată

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel