În cursul acestui an, Ministerul rus al Apărării va comanda încă șase fregate purtătoare de rachete hipersonice Zircon

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 02.02.2023, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, pe timpul forumului tehnico-militar Armata-2023, Ministerul rus al Apărării va încheia un nou contract pentru construirea unei serii de șase fregate pentru zona oceanică Proiect 22350 și Proiect 22350M. Cel mai probabil, contractul va fi încredințat Șantierului naval din Amur.

,,În cadrul forumului Armata 2023, este planificată închierea unui contract cu departamentul militar pentru construirea a șase fregate Proiect 22350 și Proiect 22350M”, a menționat sursa.

Potrivit precizărilor sale, Șantierul naval din Amur, parte a Corporației întrunite constructoare de nave, care produce corvete și nave mici purtătoare de rachete pentru Flota din Oceanul Pacific, este gata ca, începând de anul viitor, să construiască un nou tip de navă, respectiv fregată.

Sursa a declarat că, în cadrul șantierului, se află în curs de derulare un proces de modernizare la scară largă a producției, fiind pregătite atelierele pentru începerea construirii primelor două nave.

În prezent, în șantier se află în construcție patru nave mici purtătoare de rachete din clasa Karakurt (Proiect 22800): Rzhev, Udomlya, Pavlovsk și Ussuriysk, precum și trei corvete Proiect 20380: Rezky, Grozny și Bravy.

De asemenea, corvetele Buyny și Razumny sunt construite conform Proiectului actualizat 20385. Conform contractului semnat cu Ministerul Apărării în anul 2020, șantierul va construi patru corvete din acest proiect.

Comentariul autorului: În prezent, fregatele Proiect 22350 sunt construite în cadrul Șantierului naval nordic din Sankt Petersburg.

Primele două fregate de acest tip, Amiral Gorshkov și Amiral Kasatonov, se află în serviciul de luptă, în cadrul Flotei de Nord.

Cea de-a treia navă, Amiral Golovko, se află în faza finală a testelor de stat, urmând să fie livrată Flotei de Nord în cursul lunii martie 2023.

A patra navă, Amiral Isakov, se pregătește pentru lansarea la apă și va fi introdusă, de asemenea, în dotarea Flotei de Nord.

Începând din perioada 2019-2020, în construcție în șantier se mai află alte patru nave Proiect 22350, respectiv Amiral Amelko, Amiral Chichagov, Amiral Yumashev și Amiral Spiridonov. Toate cele patru nave sunt destinate Flotei din Oceanul Pacific.

În cadrul șantierului, se pregătește începerea construcției altor două nave, Amiral Kapitanets și Amiral Vysotsky, destinate Flotei din Marea Neagră.

Ținând cont de faptul că reprezentanții Ministerului rus al Apărării au decis să încredințeze Șantierului naval din Amur construirea unei serii de șase fregate Proiect 22350 și Proiect 22350M, este posibil ca producția celor 12 nave de acest tip programată la Șantierul naval nordic să fie restructurată. Astfel, este posibil ca acestea să fie împărțite între Flota de Nord și Flota din Marea Neagră, câte șase unități fiecare, fără să mai fie livrate Flotei din Oceanul Pacific.

În ceea ce privește armamentele principale ale fregatelor Proiect 22350 și Proiect 22350M trebuie precizat faptul că primele patru nave (Proiect 22350) dispun de două instalații de lansare ale complexului de rachete Kalibr-NK, cu câte opt celule fiecare. Astfel, acestea pot să lanseze la o salvă 16 rachete de croazieră Kalibr, Onyks sau Zircon. Începând cu cea de-a patra navă, numărul instalațiilor de lansare va fi crescut la trei, ceea ce va permite ca acestea să dispună de 24 de rachete.

Fregatele Proiect 22350M, care vor avea un deplasament mai mare, vor fi dotate cu șase instalații de lansare, fiind capabile să poarte 48 de rachete. 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel