Numărul Shahed a explodat în ultimul an, iar pe front rușii folosesc o tactică ucraineană: Drone controlate prin fibră optică

Militari ucraineni care operează o dronă de tip FPV: Sursa foto: AFU.
Militari ucraineni care operează o dronă de tip FPV: Sursa foto: AFU.

Războiul dronelor este în plină dezvoltare, iar rușii apelează la n mix de măsuri pentru a crește eficiența unor drone, altfel, destul de rudimentare.

Pe 3 noiembrie, Volodimir Zelenski relata că, în doar o săptămână, rușii au folosit împotriva Ucrainei - pe lângă cele peste 900 de bombe și  aproximativ 30 de rachete - un număr de aproape 500 de UAV-uri de atac de tip Shahed. În octombrie, trupele ruse au folosit un număr record de 2.023 de drone de tip Shahed.

Luni, președintele a venit și cu o completare: „Acum, Rusia folosește de aproximativ zece ori mai multe Shahed-uri decât toamna trecută, așa că trebuie să le contracarăm pe deplin”, a spus Zelenski. La râândul său, expertul militar Serhii Beskrestnov ( Flash) a spus că rușii produc 500-600 de Șahed-uri pe lună, notează NV.

Dar informația privind dronele Shahed este doar o piesă din puzzle-ul ”războiul dronelor în Ucraina” și vine să arate magnitudinea la care rușii folosesc dronele pe câmpul de luptă.

Un alt exemplu edificator în privința rolului dronelor este modul în care ruși au început să-și folosească dronele în prima linie. 

Este un lucru deja știut că ambele părți dispun de numeroase sisteme de bruiaj care contracarează dronele. Cu toate acestea, rușii au început să le controleze prin intermediul unui cablu de fibră optică, ceea ce face imposibilă bruiajul UAV-urilor. ”Singura soluție este doborârea fizică a acestora”, scrie BBC News Ukraine.

Imaginile cu daunele aduse echipamentelor și soldaților ucraineni de către dronele rusești FPV pe fibră optică au început să apară încă de la sfârșitul verii, acum fiind publicate imagini similare aproape în fiecare zi.

Mai frustrant este că Ucraina ar fi trebuit deja să folosească astfel de dispozitive, dar ideea nu a fost acceptată de către oficiali de la Kiev.

”Drona cu fibră optică a fost dezvoltată tocmai de specialiștii ucraineni, în urmă cu un an și jumătate. Dar li s-a „râs în față și le-a spus că nu este relevant”, arată publicația.

 

Cum funcționează ”drona cu fir” și ce soluții testează și Ucraina

 

„Dronele cu fibră optică sunt o armă și mai letală. În primul rând datorită faptului că încă nu există un „antidot” împotriva lui”, subliniază autorul articolului.

Pentru a controla o astfel de dronă, adică pentru a transmite informații de la operator la drona în sine, se folosește fasciculul de lumină, transmis printr-un cablu de fibră optică ultra-subțire. Poți întrerupe o astfel de conexiune doar fizic.

Și aceasta este o diferență fundamentală față de modul în care dronele funcționează în prezent în prima linie. Dronele ”clasice”  primesc informații de la panoul de control folosindu-se undele radio. În schimb, dronele conectate la operator cu un cablu de fibră optică schimbă totul în mod fundamental, deoarece mijloacele de război electronic sau alte mijloace de interacțiune electromagnetică nu au niciun efect asupra lor.

Cu toate acestea, lucrurile nu sunt atât de negre pentru industria dronelor din Ucraina.

Astfel, Armata ucraineană testează și folosește drone cu inteligență artificială, capabile să opereze în zonele cu bruiaj. Oficialii ucraineni au confirmat pentru Reuters că astfel de tehnologii sunt utilizate într-un mod țintit, în operațiuni speciale.

 

Producția de drone în Ucraina

 

Pe 29 octombrie, Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat că, împreună cu Ministerul Transformării Digitale, au contractat 1,6 milioane de tipuri diferite de drone în 10 luni.

În vară, directorul general al Ukroboronprom, Herman Smetanin, a declarat că industria militară ucraineană a pornit deja producția de masă pentru drone kamikaze capabile să lovească ținte la o distanță de peste 1.000 de kilometri.

Rata distrugerilor efectuate cu drone a crescut exponențial. Astfel, Brigada a 3-a de asalt din Armata Ucraineană spune că 80% din daunele cauzate inamicului au fost datorate dronelor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel