Sistemul RAM, dezvoltat de compania ucraineană CDET în comun de Spetstekhnoexport din Ucraina și International Golden Group din Emiratele Arabe Unite, a fost prezentat la UMEX 2020 organizat la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, în perioada 23-25 februarie.
Conceput atât pentru misiuni de atac, cât și pentru recunoaștere, sistemul poate fi echipat cu trei focoase modulare cu greutate variabilă (2 până la 4 kg): un focos cu explozie ridicată, cu fragmentare, cu 150 de submuniții (conceput pentru lovirea infanteriei în câmp deschis și vehicule cu blindaj ușor pe o rază de 45 m²); un dispozitiv explozibil termobaric (destinat distrugerii echupamentelor de artilerie cu o rază de explozie de 15 m²); și un focos anti-tanc puternic exploziv, cu o capacitate de străpungere a armurii de 40 mm.
CDET susține că sistemul RAM poate fi folosit într-un mediu urban cu „cea mai mică daună colaterală posibilă”. Un reprezentant al Spetstekhnoexport a declarat că RAM are o eroare circulară de cel mult 1 m și poate angaja ținte în mișcare.
Este propulsat de un motor electric cu o semnătură acustică scăzută. Are, la lansare o greutate între 8 și 10 kg în funcție de muniția folosită și o anvergură a aripilor de 230 cm. Sistemul are o autonomie de operare de 30 km și o viteză maximă de 50 km/h în funcție de muniția folosită. Astfel, pentru un focos de 4 kg timpul de zbor este de 30 de minute, 60 de minute cu un focos de 2,5 kg și 150 de minute într-o configurație de recunoaștere.
Vezi și: OSCE a descoperit 20 de sisteme de rachete BM-21 Grad în estul Ucrainei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News