În ultima perioadă, Ucraina și Statele Unite au purtat negocieri detaliate privind un acord care implică investiții americane în producția internă de drone a Kievului, iar Zelenski confirmă că negocierile sunt în faza finală.
„Cu America, cu președintele Trump, am convenit că vor cumpăra drone de la noi. Acesta este acordul. I-am însărcinat pe (secretarul Consiliului de Securitate) Umerov, (ministrul Apărării) Șmîhal și (consilierul președintelui pentru afaceri strategice, Oleksandr) Kamîșin să se ocupe de acest lucru. Este foarte important să pregătim acest contract - un contract serios în valoare de 10-20-30 de miliarde de dolari”, a declarat Zelenski, în cadrul unei discuții cu jurnaliștii, pe 24 iulie.
Amintim că, săptămâna trecută, Zelenski declara că se negociază o variantă prin care Washingtonul să cumpere drone ucrainene testate pe câmpul de luptă, în schimbul achiziționării de arme de către Kiev din SUA.
Capacitățile de export ale Ucrainei în domeniul apărării avansează, în special prin liniile de producție construite în țările partenere
Drone ucrainene, prezentate de președintele Zelenski fostului cancelar german, Olaf Scholz. În imagine se mai află și Oleksandr Kamîșin - stânga (consilier pentru afaceri strategice al Președintelui) și Andrii Iermak (Șeful Biroului Președintelui)
Schema actuală prevede înființarea de facilități de producție în țări partenere (Germania, Cehia etc.), unde companii ucrainene (de stat sau private) colaborează cu firme locale prin joint‑venture‑uri. Statul danez permite companiilor ucrainene să opereze direct pe teritoriul său, deocamdată, fără parteneriate.
„Mergem mai departe - construim linii de producție în străinătate. Desigur, ne-ar plăcea ca lucrurile să meargă mai repede, dar totul necesită timp. Discutăm acest lucru cu Danemarca, Norvegia și Germania. Există un impuls pozitiv semnificativ. De exemplu, am convenit cu Danemarca: acolo vor fi înființate linii de producție de drone cu rază lungă de acțiune. Vor investi 100, 200 sau chiar 300 de milioane de dolari. Aceste drone cu rază lungă de acțiune vor fi produse și livrate către noi (Ucraina) în timpul războiului. Linia de producție va fi un parteneriat public-privat 50/50. După război, dronele vor fi stocate pentru propria armată a Danemarcei”, a explicat președintele Ucrainei.
România încă tatonează
Ministerul Apărării Naționale urmează să înceapă negocierile cu omologii săi de la Kiev pentru un acord, potrivit oficialilor ministerului.
Planul prevede o diviziune clară a sarcinilor: producătorii ucraineni ar furniza tehnologia și know-how-ul pentru dronele dezvoltate și perfecționate în contextul războiului, în timp ce România ar finanța și ar găzdui facilitățile de producție.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News