NATO se pregătește pentru un război cibernetic: Cât de mare ar trebui să fie atacul cibernetic pentru a invoca activarea articolului 5?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Peste 1.000 de experţi şi analişti în domeniul securităţii cibernetice din cadrul statelor membre NATO și a aliaților săi din întreaga lume au participat săptămâna trecută la un exercițiu de testare și consolidare a apărării cibernetice.

 

Cyber Coalition 22, unul dintre cele mai mari exerciții de apărare cibernetică din lume, a debutat luni (28 noiembrie 2022), reunind peste 1.000 de specialişti în securitate cibernetică din 26 de țări aliate, Finlanda și Suedia, Georgia, Irlanda, Japonia, Elveția, Uniunea Europeană, precum și din industrie și mediul academic. Pe parcursul a cinci zile, participanții a învăţat să răspundă la amenințări cibernetice, cum ar fi atacuri cibernetice asupra rețelelor electrice, programelor și activelor NATO și ale aliaților, îmbunătățindu-și astfel capacitatea de a apăra rețelele și de a colabora în spațiul cibernetic.

Cyber Coalition 22 oferă un mediu unic pentru colaborare, experimentare, schimb de experiență și dezvoltarea celor mai bune practici. Participanții, organizațiile, guvernele și NATO, își sporesc reziliența cibernetică prin colaborare.

Cyber Coalition 22 este un exercițiu NATO care a fost planificat de ani de zile și care se desfășoară anual din 2008. Acesta are loc la Tallinn, în Estonia.

Războiul din Ucraina a adus în discuţie o nou problema: modul în care NATO ar răspunde la un atac cibernetic asupra unui stat membru - Cât de mare ar trebui să fie atacul cibernetic pentru a invoca activarea articolului 5 al NATO, potrivit The Politico.

Aproximativ 150 de experți NATO în domeniul securității cibernetice s-au adunat săptămâna aceasta în inima capitalei Estoniei pentru a se pregăti pentru un război cibernetic.

Este un scenariu care a devenit mult prea real pentru statele membre NATO de la invazia rusă în Ucraina. Conflictul a forțat Ucraina să se apere atât de atacurile cu rachete, cât și de eforturile constante ale hackerilor ruși care intenționează ''să stingă lumina'' și să le facă viața mai dificilă ucrainenilor

"Nu mai este atât de fictiv. A devenit destul de evident că aceste lucruri se întâmplă în realitate", a declarat colonelul Bernd Hansen, șeful filialei pentru spațiul cibernetic din cadrul Comandamentului Aliat NATO, cu referire impactul conflictului din Ucraina.

Departamentele de securitate cibernetică al NATO au urmărit îndeaproape războiul din Ucraina, atât pentru a găsi modalități de a ajuta Ucraina, cât și pentru a-și da seama cum să îngreuneze accesul Rusiei și al altor ţări la infrastructură critică din statele membre NATO.

Conflictul din Ucraina a dat o cu totul alta importanta exercițiului anual al NATO Cyber Coalition, în cadrul căruia peste 40 de state membre, aliați și alte organizații colaborează pentru a răspunde la atacuri cibernetice simulate asupra infrastructurilor critice, precum rețelele electrice. Exercițiul s-a desfășurat pe tot globul, aproape 1.000 de profesioniști în domeniul cibernetic participând de la distanță din țările lor de origine.

Lumea nu a experimentat niciodată un război cibernetic total, în care atacurile cibernetice să fie folosite cu același efect devastator ca și bombardamentele - cum ar fi întreruperea unor servicii critice, cum ar fi energia electrică și apa, și împiedicarea restabilirii acestora.

Iar NATO are câteva lacune cu privire la nivelul de atac cibernetic de care ar fi nevoie pentru ca membrii să răspundă fie cu forța, fie cu propriile atacuri cibernetice devastatoare.

Anul acesta, oficiali din domeniul securității cibernetice au venit la Tallinn pentru a simula un răspuns la un atac cibernetic care a vizat o insulă fictivă ''Icebergen'', situată undeva între Islanda și Norvegia. La 28 noiembrie, hackerii au lansat un asalt digital asupra insulei fictive în încercarea de a fura informații și proprietate intelectuală, de a perturba serviciile guvernamentale și de a pune la pământ rețeaua electrică.

Rezultatele au fost un secret bine păzit de oficialii NATO din cauza preocupărilor legate de securitate și de serviciile de informații, dar colonelul Charles Elliott, directorul exercițiului, a declarat reporterilor că nimeni nu a eșuat în exercițiu. El a refuzat să dea mai multe detalii despre ce puncte slabe au fost găsite.

Aproape 150 de persoane au fost la fața locului pentru eveniment, dublu față de numărul celor de anul trecut. Comandamentul cibernetic al SUA și Comandamentul european al SUA au avut aproximativ 50 de persoane care au participat în persoană sau de la distanță.

Războiul din Ucraina a urgenţă găsirea unui răspuns la întrebările privind modul în care NATO ar răspunde la un atac cibernetic asupra unui stat membru suficient de mare pentru a invoca articolul 5, care califică un atac împotriva oricărui stat membru drept un atac împotriva tuturor. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel