NATO este „insuficient” pregătită pentru un război la scară largă cu Rusia. Generalul Ben Hodges: Nu avem o apărare antirachetă și aeriană adecvată pentru a ne proteja

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană MAMBA dislocat în România, și un militar francez parte a Grupului de Luptă al NATO constituit în România și condus de Franța. Foto: Forțele Armate ale Franței
Sistem de apărare antiaeriană MAMBA dislocat în România, și un militar francez parte a Grupului de Luptă al NATO constituit în România și condus de Franța. Foto: Forțele Armate ale Franței

NATO nu dispune de apărare aeriană adecvată, mobilitate militară, muniție și mentalitatea necesară pentru a fi pe deplin pregătită pentru un război convențional pe scară largă, a declarat generalul locotenent american în retragere Ben Hodges la 2 octombrie. Luând cuvântul în cadrul unei conferinţe organizate în cadrul ''Forumului de securitate de la Varșovia'', Hodges a declarat că mulți dintre liderii politici și militari europeni nu recunosc pe deplin realitățile unui posibil război cu Rusia.

Avertismentele cu privire la o ciocnire între Rusia și NATO au crescut de când Moscova și-a lansat invazia la scară largă asupra Ucrainei în 2022, mulți analişti militari subliniind că baza industrială de apărare și pregătirea de luptă a Occidentului este insuficientă.

Youtube video image

„Nu avem o apărare antirachetă și aeriană adecvată pentru a ne proteja porturile maritime, aeroporturile și infrastructura critică”, a declarat Hodges, potrivit Kyiv Independent.

Flancul estic al NATO are doar 5% din capacitățile de apărare aeriană necesare pentru a descuraja un atac, a relatat Financial Times în mai.

„Încă... nu ne putem deplasa rapid în întreaga Europă, astfel încât problema mobilității militare este încă o provocare care trebuie rezolvată”, a adăugat generalul în retragere.

Dacă Rusia ar decide să atace NATO, forțele sale ar lovi imediat infrastructura europeană de transport de care aliații au nevoie pentru a răspunde, a comentat generalul american în retragere.

„Așa că imaginați-vă o săptămână din ceea ce se întâmplă în Ucraina să se întâmple în Gdansk, sau Klaipeda, sau Tallinn, sau Bremerhaven”, a notat Hodges. În cel mai rău scenariu, Lituania ar trebui să aștepte timp de două săptămâni sosirea de întăriri, a adăugat generalul în retragere.

Reluând cuvintele antevorbitorului său, secretarul de stat din Ministerul român al Apărării, Simona Cojocaru, Hodges a spus că armatele NATO trebuie să fie pregătite să se desfășoare mult mai rapid decât o pot face în prezent.

Potrivit generalului în retragere, armatele occidentale erau gata de desfășurare în 24 de ore în timpul Războiului Rece, în timp ce armatele de astăzi nu au în mare parte această posibilitate.

NATO ar trebui să aibă curajul să recunoască ceea ce consideră a fi o amenințare și apoi să înceapă să scoată muniția din buncăre, să înceapă să desfășoare trupe pentru a fi pregătiți, iar apoi să poată fi gata de deplasare în două sau trei zile acolo unde există acest risc”. Hodges a adăugat că liderii aliați ezită adesea să răspundă suficient de rapid și de decisiv, temându-se că astfel de măsuri ar fi percepute ca o provocare.

Hodges a cerut, de asemenea, să se investească în exerciții și în producția de muniție pentru a crește gradul de pregătire militară la nivelul Alianței.

„La zece ani și jumătate după ce Rusia a invadat Ucraina, încă nu putem furniza suficientă muniție pentru o săptămână. Și ne-am golit buncărele pentru a ajuta”.

Generalul în retragere a adăugat totuși că țările europene „se îndreaptă într-o direcție mult mai bună”, lăudând în special transformarea militară planificată de Polonia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel