Rusia blufează în contextul războiului din Ucraina: Narațiunea invincibilității este „principala strategie” a Kremlinului și „singura speranță de succes”

Cristian Soare |
Data publicării:
președintele Rusiei, Vladimir Putin, gesticulează în timpul unei vizite la o bază militară din regiunea Ryazan din Rusia. Sursa foto: Kremlin.ru.
președintele Rusiei, Vladimir Putin, gesticulează în timpul unei vizite la o bază militară din regiunea Ryazan din Rusia. Sursa foto: Kremlin.ru.

Resursele Rusiei nu sunt suficiente pentru un război prelungit - inflația ridicată subminează dezvoltarea complexului militar-industrial, iar declinul demografic reduce numărul de viitori militari. Sprijinul occidental și internațional constant acordat Ucrainei pentru rezista pe câmpul de luptă agravează și mai mult problemele economice ale Rusiei, astfel încât Kremlinul blufează atunci când răspândește naraţiunea „invincibilității” sale, scriu în analiza lor cercetătorii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Acestia adaugă că această narațiune este impusă cu succes de ruși partenerilor occidentali ai Ucrainei.

Analiștii ISW consideră că economia rusă se va confrunta probabil cu provocări semnificative în 2025 și, știind acest lucru, Kremlinul încearcă să convingă Occidentul că războiul ucrainean este imposibil de câștigat deoarece forțele sunt prea inegale și Rusia va câștiga oricum.

„Kremlinul are nevoie ca Statele Unite să aleagă inactivitatea și să accepte falsa inevitabilitate că Rusia va câștiga în Ucraina”, spun analiștii ISW. Aceștia adaugă că principala forță a lui Putin este „capacitatea sa de a modela voința și deciziile Occidentului, ale Ucrainei și ale Rusiei însăși”.

În timp ce în SUA și în unele țări europene s-a vorbit tot mai mult despre necesitatea ca Rusia să facă concesii pentru ca Moscova să fie dispusă să negocieze pacea cu Ucraina, analiștii ISW spun că narațiunea invincibilității Rusiei este principala strategie a Kremlinului și singura sa speranță reală de succes.

„Modul în care Kremlinul încearcă să își stabilească termenii pentru discuții sugerează cu tărie că obiectivele Rusiei rămân neschimbate și se reduc în cele din urmă la capitularea completă a Ucrainei. Kremlinul nu pare dispus să facă concesii nici viitoarei administrații Trump, nici actualei administrații [Biden]”, au declarat experții ISW.

Scopul acestei operațiuni informaționale rusești este de a forța Occidentul să vadă lumea așa cum dorește Kremlinul să fie văzută și să ia decizii într-o realitate alternativă creată de Kremlin care va permite Rusiei să câștige în lumea reală, au scris analiștii ISW într-o serie de tweet-uri.

În acest fel, Kremlinul intenționează să scoată Statele Unite din joc, ceea ce va lăsa Ucraina față în față cu Rusia. Iar apoi Moscova va trece la următoarele sale ținte. Rusia va încerca, de asemenea, să își izoleze aliații de ajutor și solidaritate.

Între timp, analiștii ISW observă că mai multe măsuri luate recent de Kremlin indică faptul că economia rusă nu este atât de rezistentă la sancțiunile occidentale, la restricțiile monetare și la costul efortului de război pe cât susține guvernul rus.

Moscova plătește compensații exorbitante voluntarilor și familiilor acestora în cazul decesului sau rănirii lor. În unele dintre cele mai sărace regiuni ale țării, salariile militarilor sunt de cinci ori mai mari decât media, potrivit The Wall Street Journal.

Cotidianul economic american citează calculele economistului rus Vladislav Inozemtsev, care a estimat că familia unui rus de 35 de ani care luptă timp de un an și apoi moare pe câmpul de luptă va primi aproximativ 14,5 milioane de ruble, echivalentul a 150.000 de dolari, dacă se adaugă salariul de soldat și ajutoarele de deces.

Aceasta este mai mult decât ar putea câștiga lucrând ca civil până la vârsta de 60 de ani în unele regiuni, explică ziarul.

„Să mergi pe front și să mori într-un an este mai viabil din punct de vedere economic decât să-ți trăiești restul vieții”, a declarat Inozemtsev, citat de WSJ, numind acest fenomen «deathonomics».

Potrivit analiștilor occidentali, de la începutul agresiunii la scară largă și până în iunie anul trecut, aproximativ 600.000 de soldați au fost uciși sau răniți în Rusia, iar numai anul trecut, plățile pentru aceștia au ajuns la 30 de miliarde de dolari.

Aceste plăți au redus sărăcia în multe dintre cele mai înapoiate regiuni ale Rusiei, cum ar fi Tuva și Buryatia, dar au declanșat și inflația. Economia rusă nu mai poate susține astfel de cheltuieli, astfel încât Kremlinul încearcă să le reducă.

Rusia se confruntă, de asemenea, cu o serie de probleme demografice, cum ar fi rata scăzută a natalității și deficitul de forță de muncă.

Este puțin probabil ca complexul militar-industrial al Rusiei să atingă nivelurile de producție necesare pentru a compensa pierderea de arme rusești în cadrul acestei politici monetare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel