Ucraina recunoaşte ca a folosit o dronă maritimă, încărcată cu 850 de kilograme de explozibil, pentru a ataca podul Kerci (Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Serviciile ucrainean de Securitate (SBU) a pus la dispoziţia CNN imagini exclusive care arată momentul în care, pe 17 iulie, militarii ucraineni au folosit o dronă maritimă pentru a ataca podul Rusiei spre Crimeea anexată, oferind noi detalii despre atac și avertizând că vor urma alte atacuri de acest fel.

Este pentru prima dată când SBU revendică în mod oficial efectuarea unei operațiuni militare de acest fel. Atacul din 17 iulie a provocat pagube serioase podului Kerci și, potrivit oficialilor ruși, a ucis doi civili.

Pe 17 iulie, în jurul orei 4:00, Serghei Aksionov, numit de ruși guvernator al Crimeei ocupate, a anunțat că traficul este oprit pe podul Kerci întrucât a avut loc un eveniment de urgență în zona pilonului 145 din regiunea Krasnodar.

Acesta a fost al doilea atac asupra acestui punct de trecere vital pentru ruşi și a arătat cât de greu le este ruşilor să aperi singura legătură a Rusiei cu peninsulă.

Podul a fost inaugurat cu multă fanfară de președintele rus Vladimir Putin în 2018 și este simbolul dorinței sale de a prelua Ucraina și de a o lega de Rusia pentru totdeauna. Este, de asemenea, o legătură vitală pentru transportul echipamentelor militare pe care forţele ruse de ocupaţie le utilizează pe frontul din Ucraina.

Youtube video image

Șeful SBU, Vasil Maliuk, a declarat pentru CNN că drona folosită, numită "Sea Baby", a fost rezultatul a luni de cercetare şi dezvoltare pe care industria militară ucraineana le-a depus imediat după invazie. "Dronele de  suprafață sunt o invenție a Serviciului de Securitate al Ucrainei", a spus el.

,,Niciuna dintre companiile private nu este implicată. Cu ajutorul acestor drone am efectuat recent o lovitură reușită asupra podului din Crimeea, a marii nave de desant Olengorskiy Gornyak și a petrolierului SIG", a declarat acesta.

Maliuk se referea la petrolierul SIG lovit în Marea Neagră, despre care oficialii ucraineni spun că transporta combustibil pentru armata rusă.

Recentul atac asupra navei de desant Olengorskiy Gornyak a demonstrat că dronele ucrainene au o rază de acţiune mare, lovind în portul naval rusesc Novorossisk, pe coasta de est a Mării Negre.

SBU a furnizat CNN o înregistrare video a atacului din iulie, care a arătat momentele dinaintea în care drona ''Sea Baby'', încărcată cu până la 850 de kilograme de explozibil, a lovit unul dintre pilonii de susținere din beton ai podului Kerci.

Surse din cadrul serviciului au furnizat, de asemenea, două înregistrări video CCTV pentru CNN, care au arătat momentul impactului unei drone asupra secțiunii rutiere a podului, iar apoi o altă explozie, provocată de o altă drona care a lovit secțiunea feroviară aproximativ cinci minute mai târziu, din direcția opusă.

,,Lucrăm la o serie de noi operațiuni interesante, inclusiv în apele Mării Negre. Vă promit, va fi interesant, mai ales pentru inamicii noștri", a adăugat Maliuk pentru CNN.

Maliuk a revendicat, de asemenea, responsabilitatea pentru primul atac ucrainean asupra podului din 8 octombrie 2022, dar a refuzat să ofere detalii.

Șeful SBU a precizat că atacul cu drone din iulie a fost rezultatul a luni de pregătire a unei operațiuni comune cu marina ucraineană, pe care a condus-o împreună cu amiralul Oleksii Neizhpapa.

,,În etapa finală a pregătirii nici măcar nu ne puteam gândi la somn sau mâncare. Eram concentrați în totalitate asupra operațiunii. Ultimele zile au fost destul de agitate. Când a avut loc explozia, am fost foarte fericiți și am început să ne felicităm unii pe alții. Acesta a fost un moment foarte emoționant pentru noi toți și pentru victoria noastră, care va veni cu siguranță în curând", a precizat Maliuk.

După cum a declarat Maliuk, partenerii occidentali ai Ucrainei și-au manifestat interesul față de activitățile SBU și dorința de a învăța din experiența lor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel