Rusia şi China desfăşoară campanii de dezinformare. Mircea Geoană: NATO are o operațiune de combatere a dezinformărilor

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa Foto: EUvsDisinfo
Sursa Foto: EUvsDisinfo

Rusia, China, actori statali și non-statali folosesc și încearcă să se folosească de această perioadă dificilă a pandemiei pentru a veni și cu dezinformare, iar pentru aceste dezinformări se folosesc inclusiv metode cyber, a declarat vineri, la Digi24, secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană.

„Avem de făcut față unor campanii destul de agresive și uneori susținute de dezinformare, de știrbire a încrederii cetățenilor noștri în valorile democratice pe care Alianța Nord-Atlantică le are la temelie”, a precizat Mircea Geoană.

„Considerăm că este o perioadă în care nu avem voie și nici nu avem vreo scădere a vigilenței, dimpotrivă, NATO în acest moment este cu toate radarele sus, toate operațiunile noastre, toate formele de descurajare, de apărare, sunt active, pentru că, așa cum spunea și secretarul general Stoltenberg, pentru noi este foarte important ca o criză sanitară, ca o criză economică - ce se apropie -, să nu se transforme și într-o criză de securitate”, a spus secretarul general-adjunct al NATO pentru Digi24.

Este un eveniment și o perioadă cu adevărat excepționale și NATO, prin natura misiunii sale, este o organizație care are în codul ei genetic capacitatea de adaptare. Avem o cultură a acestei adaptări permanente, spune Mircea Geoană. De aceea, miniștrii apărării vor discuta peste câteva săptămâni despre actualizarea și introducerea lecțiilor învățate în timpul pandemiei. E vorba nu neapărat de partea militară, ci de modul în care guvernele ca ansamblu funcționează în momente de criză și în momente de dificultate, de modul în societățile democratice reacționează și operează în momente de mare complexitate, atunci când, potrivit oficialului NATO, „avem de făcut față și unor campanii destul de agresive și uneori susținute de dezinformare, de știrbire a încrederii cetățenilor noștri în valorile democratice pe care Alianța Nord-Atlantică le are la temelie”.

 

E important ca o criză sanitară să nu se transforme într-o criză de securitate

 

Mircea Geoană spune că trebuie să facem o distincție foarte clară între informarea și promovarea intereselor proprii din partea națiunilor la nivel global - e firesc ca fiecare țară, fiecare entitate să dorească să-și prezinte o imagine cât mai pozitivă față de lumea exterioară, nu-i nimic rău în asta, este un fel de competiție naturală în această zonă.

„Unde ne despărțim în mod dramatic, mai ales de țările care au regimuri autoritare ca mod de construcție a societății, este zona în care se folosește și se abuzează de o criză atât de severă, atât de complicată, pentru a sădi dezinformare, pentru a folosi metode hibride care în esență să șubrezească sistemul de valori democratice pe care se bazează Occidentul politic în sens larg”, a punctat adjunctul secretarului general al NATO.

„Trebuie să spunem cu subiect și predicat că Rusia, China, actori statali și non-statali folosesc și încearcă să folosească această perioadă dificilă pentru a veni și cu dezinformare. În clipa în care începi să produci neadevăruri, minciuni și lucruri false și folosești rețelele sociale și folosești temerile și frustrările inevitabile în astfel de situații, este un lucru diferit”, a argumentat Mircea Geoană.

 

NATO are o operațiune de combatere a dezinformărilor

 

„La NATO avem o operațiune de detectare, de contracarare și de spunere a adevărului. Apelul meu către cetățenii români este să fie atenți de unde își selectează informația.(...) E un bombardament de informații și teorii ale conspirației. Aceste neadevăruri trebuie combătute, o facem la NATO într-un parteneriat strâns cu UE (...)”, dă asigurări Mircea Geoană.

El a explicat că nu este doar o luptă pentru supremație, nu este doar o chestiune geopolitică, ci este o confruntare între două sisteme de valori, de organizare a societății umane: sistemele democratice versus națiuni care încearcă să propună un model alternativ, bazat pe sistem autoritar de conducere, în care noile tehnologii sunt folosite, de pildă, pentru supravegherea propriei populații.

„Nu este o simplă operațiune de informare vs dezinformare. În spatele acestei chestiuni se ascunde elementul fundamental: în ce fel de societate dorim să trăim”, a subliniat secretarul general-ajunct al NATO, Mircea Geoană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel