Militarii, fără pensii mărite de la 1 ianuarie 2022? Generalul Gropan: CCR „ține cu dinții” de pensiile magistraților, sacrificând militarii

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Sursă foto: MApN

Generalul de brigadă (r) Nicolae Gropan, președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari, subliniază asaltul la care sunt supuși militarii români și încălcarea flagrantă a Constituției când vine vorba de Armata româniei, pensiile de serviciu și nu numai.

„E o atmosferă deosebit de încărcată în societate. Declarațiile publice care se fac, de un populism extraordinar de dăunător, scot în relief că toate pensiile se vor mări de la 1 ianuarie 2022, mai puțin pensiile militare  - generalul de brigadă (r.) Nicolae Gropan, președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari, într-un interviu acordat DefenseRomania.

Generalul (r) Gropan a precizat că situația actuală e cauzată de o proastă înțelegere și aplicare a Constituției României.

„În ultimul timp apare pe diferite canale media și se reia ostentativ o decizie a Curții Constituționale în care se precizează că doar ei, doar magistrații au dreptul la pensie separată. Că doar statutul lor constituțional prevede acest lucru”, a acuzat generalul (r) Nicolae Gropan, în cadrul emisiunii „Punctul Militar” de săptămâna trecută.

Acesta a precizat că nu sunt respectate prevederile constituționale care țin de Armata română, în special Articolul 118.

 

Pensiile militare nu sunt pensii speciale. CCR „ține cu dinții” de pensiile magistraților și sacrifică militarii

 

(1) Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale. În condiţiile legii şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte, armata contribuie la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară şi participă la acţiuni privind menţinerea sau restabilirea păcii.

„Armata este garantul democrației constituționale. Nicio altă instituție a statului nu are această prevedere” - generalul de brigadă (r.) Nicolae Gropan, președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari.

„Acest articol 118, coroborat cu Art. 115, interzice adoptarea Ordonanțelor de Urgență în reglementarea domeniilor referitoare la dotare, pregătire, fonduri etc. Curios este că inclusiv în jurisprudența CCR găsim referire la acest lucru. Că nu se pot face atingeri la probleme de dotare sau finanțe. Dar acest lucru se uită când e vorba de militari”, explică generalul (r) Nicolae Gropan.

„Noi Armata suntem o instituție fundamentală a statului iar Art. 115 aliniatul 6 spune clar că nu se permite prin OUG să se modifice legile referitoare la instituțiile fundamentale” a completat generalul (r.) Nicolae Gropan, lucru care include și zona financiară.

„Magistrații țin cu dinții de propriile privilegii. În toate acțiunile, chiar ale politicului de a modifica ceva în domeniul salarizării sau pensiilor magistraților, imediat vin și spun (n.r. - judecătorii de la CCR) că nu e constituțional. Dar atunci cum e constituțional la militari?”, s-a întrebat retoric președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari.

 

Cum se contrazice CCR când vine vorba de pensiile militarilor

 

Generalul (r.) Nicolae Gropan a discutat și despre decizia 900 din 15 decembrie 2020, în care Curtea Constituțională a României (CCR) precizează că doar magistraţii sunt cei care au un suport constituţional pentru a fi beneficiarii unor pensii de serviciu. 

CCR spune că de fapt vorbim de niște prestații contributive. Analizând această decizie devine clar că dacă la nivel politic s-ar luat decizia, precum s-a luat cu pensiile parlamentarilor, de a se opri aceste pensii pentru viitor, acest lucru ar fi posibil din punct de vedere constituțional”, a comentat în primăvara acestui an decizia CCR, Renate Weber, Avocatul Poporului.

Însă lucrurile sunt mult mai complicate. Pe lângă faptul că pensiile militare nu sunt contributive, CCR nu face decât să se contrazică în propriile decizii.

„Pensiile militare nu sunt contributive. Jurisprudența CCR uneori se contrazice. În decizia 20/2000, unde militarii aveau după interpretarea CCR anumite drepturi pe care trebuiau să le aibă și magistrații, CCR spune că militarii fac parte dintr-o categorie europeană specială, precum magistrații. Că ambele categorii au anumite interdicții, limitări și privațiuni”, explică generalul (r) Nicolae Gropan, în exclusivitate pentru DefenseRomania.

Vă invităm să urmăriți integral emisiunea „Pensiile militare nu sunt pensii speciale. Generalul (r) Nicolae Gropan, despre situația la zi a pensiilor de serviciu”, un interviu acordat săptămâna trecută în exclusivitate pentru DefenseRomania de generalul Gropan, în care președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari aduce multe clarificări în problema pensiilor militare

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel