Marinarii militari români vor împărtăși colegilor ucraineni experiența NATO

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sursă foto: Forțele Navale Române Facebook
Sursă foto: Forțele Navale Române Facebook

Delegații ale Forțelor Navale ale României și Ucrainei au desfășurat pe 8 februarie o conferință online, care a avut ca subiect elaborarea de noi regulamente privind serviciul naval în cadrul Marinei Militare ucrainene, în concordanță cu standardele NATO.

Din partea ucraineană, delegația a fost condusă de locțiitorul comandantului Forțelor Navale, căpitan de rangul 1 Oleksei Doskato.

Potrivit biroului de relații publice al Forțelor Navale ale Ucrainei, conferința a avut ca scop inițierea procesului de asistență consultativă din partea reprezentanților părții române și de transmitere către Marina Militară ucraineană a experienței  dobândite de Forțele Navale Române, care este stat membru NATO.

Marinarii militari români, la rândul lor, au făcut tranziția de la propriile standarde la cele ale alianței nord-atlantice și sunt conștienți de problemele care, pot apărea în procesul de trecere la un nou set de standarde.

Participanții la conferință au prezentat aspectele cheie care ar trebui abordate cu prioritate în perioada de tranziție. Printre acestea se numără sistemul de educație, pregătirea echipajelor de pe navele militare, schimbarea documentelor de conducere.

În urma întâlnirii, partenerii români și-au exprimat disponibilitatea pentru o cooperare strânsă și fructuoasă în viitor și pentru un dialog direct și deschis.

Comentariul autorului: România a devenit stat membru NATO în 2004. În anii ce au precedat primirea în Alianță, armata noastră a trecut printr-un amplu proces de restructurare, care a avut ca scop asigurarea compatibilității și interoperabilității cu forțele NATO. Această tranziție, din urmă cu aproximativ 20 de ani, este încă vie în memoria militarilor care acum au ajuns la conducerea destinelor armatei, iar experiența lor poate fi folositoare colegilor ucraineni.

Ieri, premierul Ucrainei, Denis Șmigal, într-o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, a reafirmat intenția țării sale de a adera la Alianță și a cerut statelor membre NATO să ia în considerare rezoluția summitului nord-atlantic din 2008, de la București, de a integra Ucraina și Georgia în Alianță.

În acest sens, Denis Șmigal a solicitat ca NATO să acorde, cât mai rapid posibil, celor două țări, planul de acțiuni în vederea aderării la Alianță – Map Action Plan (MAP).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel