Considerat un reper tehnologic, proiectul de 155 mm are o rază de acțiune de peste 150 km, poate atinge viteze de 3,5 Mach (mai precis 4.300 km/h) și o altitudine de 19.000 de metri, ceea ce îl face rezistent la o gamă largă de contramăsuri electronice, inclusiv la acțiunea sistemelor de bruiaj GPS.
Tiberius promovează sistemul ca fiind compatibil cu standardele NATO, în special cu obuzierele de 155 mm existente. Echipat cu tehnologie AI, cu GPS și cu un sistem de senzori care corectează erorile în timp real, proiectilul - care poate fi ușor considerat o mimi-rachetă - are o precizie sporită.
???????? U.S. Defense Firm Reveals 155mm Shell with 150km Range
— Global Defense Insight (@Defense_Talks) May 22, 2025
American defense company Sceptre has unveiled Tiberius, a new kit enabling 155mm howitzers to strike targets up to 150 kilometers away.
Designed as a low-cost alternative to the ER GMLRS used with HIMARS, Tiberius… pic.twitter.com/718l98TZoC
Chad Steelberg, CEO și fondator al Tiberius Aerospace, a descris Sceptre ca „o soluție de 10 ori” mai bună în ceea ce privește precizia la această rază de acțiune, rentabilitatea, supraviețuirea și adaptabilitatea operațională.
„Aceasta este o armă concepută pentru câmpul de luptă al viitorului: rapidă, precisă și rezistentă într-un mediu restricționat”, a mai adăugat Steelberg.
O altă caracteristică importantă este că motorul care asigiră suplimentarea propulsiei proiectilului Sceptre TrBM 155HG poate fi alimentat cu benzină sau cu combustibil obișnuit pentru avioane (JP-4 sau JP-8).
Astfel, sistemul de propulsie al lui Sceptre reduce dependența de combustibili mai greu de produs, permițând aprovizionarea cu combustibil din rețele logistice consacrate și consolidând lanțul de aprovizionare.
Motorul - dezvoltat printr-un efort comun al Laboratorului de știință și tehnologie a Apărării, Laboratorului de cercetare al Forțelor Aeriene ale SUA și al unor actori din industrie din Marea Britanie, precum Gas Dynamics Ltd - a fost testat cu succes la Centrul de cercetare Langley al NASA din Virginia.
Timp de șase săptămâni, oamenii de știință au efectuat nu mai puțin de 233 de teste pe o gamă largă de viteze supersonice și hipersonice, analizând date în timp real pentru a ajusta designul și a îmbunătăți performanțele de zbor.
Deși este puțin probabil ca o tehnologie atât de recentă să fie supusă riscului de a intra în posesia principalului inamic pe care îl are Europa la ora actuală, în mediul britanic de analiză se consideră că această muniție va ajunge repede în Ucraina, sprijinul acestei țări fiind un factor determinant în dezvoltarea rapidă a acestui proiect.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News