Blufează Parisul? Franța spune că are trei condiții pentru a disloca avioane Mirage 2000 sau Rafale cu arme nucleare în alte țări

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avionul de luptă multirol Rafale cu racheta de croazieră ASMP-A / Sursa foto: MBDA
Avionul de luptă multirol Rafale cu racheta de croazieră ASMP-A / Sursa foto: MBDA

Franţa este "pregătită să deschidă" o discuţie privind desfăşurarea de avioane franceze înarmate cu "bombe" nucleare în alte ţări europene. Este ceea ce fac americanii fac în ceea ce privește umbrela atomică din perspectiva aviației militare. Dar cât de real este acest scenariu? Amintim că  avioanele franceze Mirage 2000N și Rafale în standardul F5, cel mai modern standar al Rafale aflat în dezvoltare, integrează bombe nucleare. 

„Voi defini cadrul într-un mod foarte oficial în săptămânile şi lunile următoare", a precizat recent Emmanuel Macron.

El a subliniat trei condiţii pentru această reflecţie privind descurajarea nucleară franceză: "Franţa nu va plăti pentru securitatea altora", "aceasta nu va fi în detrimentul a ceea ce avem nevoie pentru noi înşine" şi, în final, "decizia finală va reveni întotdeauna preşedintelui Republicii, comandantul forţelor armate". Președintele francez a făcut aceste declarații la postul TF1, preluat de Agepres și AFP.

Dar, revenind, așa cum se preciza din lead-ul materialului, francezii integrează arme nucleare și pe avioane, e vorba de Mirage 2000N sau Rafale F5. Aceasta este cea mai modernă versiune a Rafale și dezvoltarea sa a fost recent lansată împreună cu cea a dronei de luptă [UCAV] asociate, subiect asupra căruia s-a oprit și DefenseRomania de mai multe ori.

În ceea ce privește Mirage, versiunea Mirage 2000N a fost varianta de atac nuclear destinată integrării rachetei nucleare de tip stand-off Aerospatiale Air-Sol Moyenne Portee (ASMP). Testele inițiale de zbor a două prototipuri au început pe 3 februarie 1983, iar Mirage 2000N a intrat în serviciu operațional al aviației militare franceze în 1988. Au fost construite în total 75 de astfel de avioane.

 

Întrebarea e: Blufează Franța sau nu când vorbește de „umbrela nucleară”?

 

2. Avion de l... (avion-rafale-franta_42076700.jpg)

Luna trecută a fost dezvătut exact acest subiect la podcastul Obiectiv EuroAtlantic difuzat de DefenseRomania. Atunci, analistul de politică externă Ștefan Popescu, expert în spațiul francez, a arătat, analizând retorica umbrelei nucleare franceze, că Franța urmărește mai degrabă să ocupe un gol parțial lăsat de Statele Unite în Europa, dar nu poate înlocui complet rolul american în garantarea securității continentului, deoarece „nu dispune de aceleași date ale puterii americane”.

„Capacitățile nucleare ale Franței sunt suficiente pentru a produce pagube ireparabile Federației Ruse. Nu trebuie să îți distrugi adversarul de 100 de ori, ci o singură dată. Franța are capacitate de a lovi, deține 290 de focoase nucleare operaționale. Cele mai multe pe submarine. Iar după invadarea Ucrainei, Franța nu mai are un singur submarin menținut în apele Oceanului Planetar, ci trei submarine, pentru a întări capacitatea de descurajare a Franței.

Dar nu cred că asta este important ci ceea ce urmărește Franța din punct de vedere politic și apoi dacă Franța și-ar expune cu adevărat teritoriul național în cazul unei agresiuni ruse asupra unui aliat, care s-ar afla în mod teoretic sub umbrela nucleară franceză.

Crede cineva că președintele Franței ar autoriza o lovitură nucleară în cazul în care, spre exemplu, teritoriul Poloniei, dacă aceasta ar fi sub umbrela nucleară franceză, ar fi atacat? Că și-ar expune teritoriul la o replică rusească? Eu mă îndoiesc de această credibilitate, nu de capacitatea Franței. Desigur, dacă teritoriul ei ar fi amenințat, forța nucleară franceză e credibilă. Cred că Franța urmărește să ocupe un gol parțial, dar nu poate total căci nu are aceeași date ale puterii americane”, punctează Ștefan Popescu.

Analiza integrală realizată de Ștefan Popescu:

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel