Macron despre posibilele livrări de avioane de luptă către Ucraina: Nimic nu este interzis

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane franceze Mirage 2000, foto: Ministerul Apărării din Franța
Avioane franceze Mirage 2000, foto: Ministerul Apărării din Franța

Președintele francez Emmanuel Macron nu a exclus furnizarea de avioane de luptă Ucrainei. Întrebat despre posibilele livrări de avioane de luptă către Ucraina în timpul vizitei sale la Haga, Macron a răspuns că „în principiu, nimic nu este interzis”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, întrebat luni la Haga despre ipoteza de a trimite avioane de vânătoare Ucrainei pentru a ajuta la combaterea invaziei ruse, a răspuns prudent că "nimic nu este interzis în principiu", relatează France Presse.

El a menţionat "criterii", înaintea adoptării oricărei decizii, precum faptul că o "cerere" trebuie să fie "formulată" de Ucraina, ca aceasta "să nu ducă la escaladare" şi "să nu fie de natură să atingă pământul rusesc, ci să ajute într-adevăr efortul de rezistenţă" şi ca ea "să nu diminueze capacitatea armatei franceze".

"Prin definiţie, nimic nu este exclus", a spus Macron, subliniind totodată că ucrainenii "nu fac astăzi această cerere".

Or, "în baza acestor trei criterii noi vom continua să analizăm livrările de echipamente militare de la caz la caz", a adăugat el, după ce indicase aceleaşi criterii pentru eventuala trimitere a tancurilor Leclerc.

Franța ia în considerare cererea Ucrainei de pregătire a piloților de avioane de vânătoare, potrivit unui consilier al ministrului francez al apărării, Sébastien Lecornu, relatează publicaţia POLITICO.

Miniștrii apărării francez și ucrainean urmează să discute cererea în timpul unei convorbiri telefonice în această săptămână, a declarat luni consilierul. Aceasta urmează după ce Ucraina a reînnoit săptămâna trecută cererile pentru avioane de luptă, după ce aliații săi europeni au fost de acord să furnizeze tancuri. Într-un interviu acordat vineri cotidianului francez Le Figaro, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a cerut Parisului să ajute la antrenarea piloților săi pe avioane franceze.

,,Am auzit mulți experți vorbind elogios despre avioanele franceze și piloții lor. În mod natural, aș fi foarte fericit dacă piloții ucraineni ar putea fi instruiți să piloteze avioane franceze și să pună această expertiză în slujba asigurării victoriei", a declarat Oleksii Reznikov.

 

Statele Unite spun nu trimiterii de avioane F-16 către Ucraina

 

Președintele american Joe Biden a exclus trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina. Kievul încearcă să obțină avioanele de luptă, la doar o săptămână după ce Washingtonul și Berlinul au convenit să îi furnizeze tancuri. Întrebat luni de reporteri dacă SUA vor furniza avioane F-16 Ucrainei, Biden a răspuns simplu: "Nu".

Decizia SUA și a Germaniei de a furniza tancuri Kievului a reaprins discuțiile privind posibilitatea ca țările occidentale să trimită avioane F-16, despre care oficialii ucraineni au spus că vor contribui la menținerea unui avantaj crucial față de de aviaţia rusă.

În timp ce livrarea de tancuri grele către Ucraina tocmai a fost validată de Occident, posibilitatea trimiterii de avioane de luptă este deja discutată de mai mulți oficiali ucraineni, americani și europeni. În același timp, Kievul a reactivat o altă cerere recurentă: rachete cu rază lungă de acțiune. "Negocierile avansează într-un ritm accelerat", a declarat sâmbătă, 27 ianuarie, consilierul președintelui ucrainean, Mikhailo Podoliak, la postul de televiziune ucrainean Freedom.

Până acum, SUA au refuzat întotdeauna să furnizeze atât avioane, cât și rachete sol-sol cu rază lungă de acțiune, cunoscute sub numele de ATACMS, care au o rază de acțiune de până la 300 km. Aceste linii roșii au fost trasate din cauza temerii că ucrainenii ar putea folosi aceste arme pentru a efectua atacuri direct pe teritoriul Rusiei.

Dar, ucrainenii continuă să pună presiune asupra aliaților lor, considerând că una dintre singurele modalități de a slăbi armata rusă este distrugerea stocurilor sale de muniţie, dintre care multe se află în Crimeea ocupată, potrivit lui Podoliak.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel