Joe Biden exclude ca SUA să trimită avioane de luptă F-16 în Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 Fighting Falcon americane
Avioane F-16 Fighting Falcon americane

Președintele american Joe Biden a exclus trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina. Kievul încearcă să obțină avioanele de luptă, la doar o săptămână după ce Washingtonul și Berlinul au convenit să îi furnizeze tancuri. Întrebat luni de reporteri dacă SUA vor furniza avioane F-16 Ucrainei, Biden a răspuns simplu: "Nu".

 

 

Decizia SUA și a Germaniei de a furniza tancuri Kievului a reaprins discuțiile privind posibilitatea ca țările occidentale să trimită avioane F-16, despre care oficialii ucraineni au spus că vor contribui la menținerea unui avantaj crucial față de de aviaţia rusă.

Avioanele F-16 sunt fabricate de Lockheed Martin, cel mai mare contractor american în domeniul apărării. Guvernul SUA trebuie să aprobe vânzările și transferurile către țări terțe ale oricăror avioane de vânătoare de producție americană.

Comentariile lui Biden marchează prima dată când acesta abordează public această chestiune, deși nu este clar dacă va exclude trimiterea avioanelor pe termen nelimitat.

Cancelarul german Olaf Scholz a respins, de asemenea, trimiterea de avioane de luptă în Ucraina. Cu toate acestea, SUA și alte state occidentale și-au mai schimbat poziția cu privire la armament, afirmând anterior că nu vor furniza Kievului tancuri, pentru ca mai apoi să dea înapoi.


Oficialii americani au părut anterior deschiși la această posibilitate

 

Săptămâna trecută, consilierul adjunct pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jon Finer, a declarat pentru MSNBC că SUA va discută "foarte atent" cu Ucraina și cu aliații săi ideea de a furniza avioane de luptă Ucrainei.

John Kirby, coordonator pentru comunicare strategică în cadrul Consiliului Național de Securitate, a declarat săptămâna trecută reporterilor că "nu este surprinzător" că Ucraina a cerut avioane de luptă, iar SUA se află în "discuții constante" cu ucrainenii cu privire la nevoile lor în materie de arme.

Dar SUA a inversat cursul în ceea ce privește alte capabilități pentru Ucraina, cum ar fi tancurile Abrams și sistemul de apărare antirachetă Patriot, furnizându-le în cele din urmă.

Săptămâna trecută, președintele Biden a anunțat că SUA va trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, dând curs unei cereri mai vechi a Kievului. Asta după ce Germania a declarat că va furniza 14 dintre tancurile sale Leopard 2 Ucrainei și va permite aliaților să le reexporte pe ale lor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel