Macron, declarații controversate despre Petain. Președintele acuză o ”nebunie” și ”polemici inutile”

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a calificat joi drept "falsă polemică" reacţiile la declaraţiile pe care le-a făcut cu o zi înainte cu privire la mareşalul Petain, subliniind că "nu a fost niciodată vorba de a avea o celebrare individuală" a acestuia, informează AFP. 

"Trebuie recunoscut adevărul istoric, dar rămâne de datoria noastră şi să respectăm memoria, şi să nu uităm consecinţele faptei dezonorante care a fost recunoscută", în 1945, a eroului din Primul Război Mondial, devenit, două decenii mai târziu, liderul regimului colaboraţionist de la Vichy, a explicat preşedintele Republicii Franceze la Maubeuge, denunţând o "nebunie" a "polemicilor inutile". 

Macron a stârnit o controversă miercuri, calificând drept "legitimă" includerea lui Petain, în numele rolului pe care l-a avut în timpul Marelui Război, în omagierea de sâmbătă a liderilor militari din acest conflict armat. 

Ulterior, executivul a subliniat că şeful Statului Major va depune sâmbătă "coroane de flori la mormântul a cinci mareşali înhumaţi la complexul Hôtel des Invalides, unde nu este Petain". 

"Ţara noastră are nevoie, o spun sincer, de alte polemici şi alte discuţii decât aceasta", a reacţionat preşedintele în faţa jurnaliştilor la Maubeuge, înainte de a se justifica, făcând distincţie între "tot ce au făcut predecesorii mei (...), cele două figuri distincte ale lui Petain". "A fost un mareşal Petain care a fost unul dintre marile personaje şi marii soldaţi din 1914-1918 şi nu veţi putea şterge acest lucru. Prin urmare, am spus pur şi simplu: istoria nu se şterge, nu suntem procurorii istoriei", a continuat şeful statului francez. 

Emmanuel Macron a amintit, de asemenea, că până la Jacques Chirac (1995-2007), preşedinţii Republicii au depus în fiecare an flori la mormântul lui Petain de pe insula Yeu. 

Regimul de la Vichy, după numele oraşului din centrul Franţei unde el s-a refugiat, a asigurat guvernarea ţări între 10 iulie 1940 şi 20 august 1944, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Colaborarea cu ocupantul german s-a soldat cu 10.000-15.000 de morţi şi 80.000 de deportaţi civili.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel