Lightning II, în fața fulgerelor. F-35 reia zborurile în furtună după ce SUA au rezolvat marea vulnerabilitate a avionului

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35, sursă foto: U.S. Air Force via Nellis Air Force Base
F-35, sursă foto: U.S. Air Force via Nellis Air Force Base

Programul Joint Strike Fighter, prin care americanii au dezvoltat F-35 Lightning II, aeronava de generația a V-a, este cel mai scump program militar din istoria SUA. Nu a fost însă ferit de probleme.

Una din vulnerabilitățile programului a fost reprezentată de sistemul OBIGGS, menit să protejeze aeronava de fulgere. În 2020 patru aeronave F-35 olandeze ar fi trebuit să escorteze bombardiere americane de tip B-52 Stratofortress, aflate în misiune planificată în Europa.

Doar că din cauza condițiilor meteo nefavorabile, mai exact o furtună în nordul Europei, misiunea acestora a fost anulată.

La vremea respectivă Ministerul Apărării din Olanda a emis un comunicat în care a explicat situația, confirmând că F-35, în varianta F-35A are probleme tehnice la sistemul OBIGGS menit să protejeze aeronava de fulgere.

Ulterior, Lockheed Martin, producătorul aeronavelor stealth, a admis situația tehnică cu care se confruntă F-35.

Concret există probleme tehnice la sistemul OBIGGS în ceea ce privește tuburile utilizate pentru circulația gazului. Menirea OBIGGS este să înlocuiască oxigenul din rezervorul avionului cu un gaz inert, astfel încât vaporii de kerosen să devină neinflamabili. Astfel, în condiți de furtună, F-35A riscă să devină vulnerabil în fața fulgerelor.

Problema pare să afecteze doar varianta F-35A. Pentru F-35B și F-35C sistemul OBIGGS, utilizat pentru a proteja aeronava de fulgere, este diferit. F-35A este cea mai utilizată și comună versiune.

 

Americanii au rezolvat problema și spun că F-35A va putea zbura în siguranță în condiții de furtună și fulgere după doi ani de restricții

 

2. F-35, surs... (f-35-sua_27371100.jpg)

F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Situația a fost remediată printr-un upgrade la sistemul OBIGGS. Laura Seal, purtător de cuvânt al programului Joint Strike Fighter, a confirmat acest lucru pentru Air Force Times.

Oficialul a subliniat că dacă pachetul de upgrade pe care producătorul îl implementează pe F-35A va decurge conform planului, din luna iulie a acestui an, pentru prima dată după aproape doi ani, aeronavele F-35A nu vor mai avea restricții de zbor în apropierea furtunilor.

Purtătoarea de cuvânt nu a precizat și câte avioane au nevoie de acest update.

Potrivit sursei citate U.S. Air Force dispuneau în 2021 de aproximativ 300 de aeronave F-35 în versiunea F-35A.

Important de precizat e și că pachetul de upgrade care rezolvă această situație critică nu afectează capacitățile stealth ale F-35A.

CITEȘTE ȘI: Posibila achiziție de F-35 a României, pe prima pagină a presei din Franța

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel