Leopard 2A7+ ar putea înlocui programul pentru noul tanc MGCS [Main Ground Combat System], dezvoltat în comun de Germania și Franța

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Lansat în 2017 de Franța și Germania, proiectul Main Ground Combat System [MGCS], care prevede dezvoltarea unui nou tanc, mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’, este în prezent blocat de aproape trei ani în faza de studiu - SADS Part 1.

 

Acest blocaj s-a datorat în mare parte participării unei a două companii germane, Rheinmetall, în acest proiect. Acest program militar ar fi trebuit să fie condus de KNDS, societatea mixtă creată de francezii de la Nexter și germanii de la Krauss-Maffei Wegmann.

De aici și dezacordurile legate de împărțirea sarcinilor între Franța și Germania [care ar trebui să fie 50-50], precum și de unele soluții tehnologice, în special la nivelul tunului care va echipa viitorul tanc.

Amintim că, producătorul german de vehicule blindate Rheinmetall a prezentat în vara anului trecut, la expoziția internațională de armament Eurosatory 2022 de la Paris, noi sisteme de arme, inclusiv tancul KF51.

Atunci au apărut şi primele controverse, deoarece compania Rheinmetall nu preciza dacă tancul KF51 este un proiect de sine stătător sau dacă face parte din propunerea să pentru noul tanc de luptă MGCS [Main Ground Combat System], dezvoltat în comun de Germania și Franța. Programul MGCS are ca scop înlocuirea tancurilor Leopard 2 și Leclerc, începând cu anul 2035.

Această întârziere începe să îngrijoreze serios guvernul francez, după cum a indicat săptămâna aceasta ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecorneau, în fața unei comisii parlamentare. "Și nu uitați că armata va avea nevoie de un nou tanc pentru înlocui Leclerc până în 2035 sau chiar 2040", a spus el într-o declarație.

De partea germană, însă, începe să se contureze ideea că proiectarea acestui "tanc al viitorului" ar putea fi în cele din urmă amânată sau chiar abandonată. În orice caz, acest lucru a fost sugerat Susanne Wiegand, CEO al grupului Renk, care furnizează în special cutia de viteze pentru tancul Leopard 2.

"După atacul rusesc asupra Ucrainei, multe țări europene au comandat Leopard 2 de la Krauss-Maffei Wegmann pentru forțele lor armate, în măsura în care poate că, în acest moment, nu mai este loc pentru MGCS", a declarat Wiegand în paginile săptămânalului economic Wirtschaft Week din 6 aprilie.

"Va fi necesar să se evalueze din punct de vedere politic ce înseamnă această nouă evoluție pentru continuarea MGCS", a spus ea.

Într-adevăr, în ultimele luni, mai multe țări europene au comandat - sau au declarat că doresc - Leopard 2A7+, cea mai recentă versiune a tancului produs de KMW în parteneriat cu Rheinmetall. Este cazul Norvegiei și chiar al Republicii Cehe. Și Italia ar lua în calcul să achiziţioneze mai multe astfel de tancuri. În plus, și Bundeswehr (armata germană) le va achiziționa pentru a înlocui Leopard 2A6.

Cu toate acestea, așa cum a declarat și Ministerul german al Apărării înainte de a notifica companiile implicate în faza SADS Partea 1, MGCS a fost considerat "de o importanță crucială" pentru industria de peste Rin, având în vedere că multe țări europene intenționează să își înlocuiască tancurile până în 2035/40. 

Iar acest lucru nu este neapărat în beneficiul Leopard 2, deoarece Polonia a decis să achiziționeze pentru forțele sale terestre cu tancuri sud-coreene [K-2PL Panther] și americane [M1A2 Abrams]. 

Oricum ar fi, doamna Wiegand a declarat că Leopard 2 "este probabil să rămână produsul preferat pentru o perioadă de timp". Mai ales că, a subliniat ea, este "disponibil" și că "poate fi îmbunătățit în continuare din punct de vedere tehnic". O sursă din cadrul industriei germane de apărare a declarat pentru Wirtschaft Woche că seria de tancuri Leopard 2 "chiar și cu îmbunătățiri ale sistemelor de apărare și ale rețelelor digitale, va fi în continuare mult mai ieftină decât un tanc nou dezvoltat".

În plus, proiectarea unui tanc franco-german "al viitorului" nu ar mai fi, prin urmare, o prioritate pentru producătorii de peste Rin. Iar acest lucru ar explica, probabil, dezvoltarea de către Rheinmetall a KF-51 Panther, care ar simți greva care se apropie. La fel ca și cea a E-BMT al KNDS.

Cu toate acestea, este necesar să se facă o distincție între tanc și proiectul MGCS, deoarece acesta urmărește să conecteze în rețea diferite sisteme de arme, cum ar fi roboții sau chiar dronele. Tancul este doar o piesă într-un program mai amplu.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel