Lansatoarele NASAMS comandate de Lituania au ajuns în Ucraina. Sistemul ar putea fi folosit și pentru sarcini mai puțin convenționale, aproape de linia frontului

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sisteme de apărare antiaeriană de tip NASAMS. Foto: Kongsberg Group
Sisteme de apărare antiaeriană de tip NASAMS. Foto: Kongsberg Group

Ministerul Apărării Naționale al Lituaniei a anunțat, pe 10 noiembrie, că lansatoare de rachete ale sistemului antiaerian NASAMS, cu rază medie de acțiune, au fost livrate Ucrainei.

„Lansatoarele NASAMS cumpărate de Lituania vor fi integrate în unitățile de apărare antiaeriană ucrainene, constituite pe baza capabilității NASAMS donate de Statele Unite și Norvegia. Asistența din partea noastră rămâne un factor vital în apărarea Ucrainei. Auzim bine nevoile Ucrainei și încurajăm aliații să facă același lucru”, a declarat ministrul lituanian al Apărării Arvydas Anušauskas.

În iunie, Lituania a semnat cu compania Kongsberg din Norvegia un contract pentru achiziția a două lansatoare NASAMS destinate Ucrainei. Pe 11 octombrie, ministrul Anušauskas a spus că urmează să fie transferate în Ucraina lansatoare NASAMS, iar pe 7 noiembrie, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că noile sisteme de apărare antiaeriană NASAMS au preluat sarcini de luptă, potrivit publicației ucrainene Militarnyi.

Militarii ucraineni au finalizat, în Norvegia, pregătirea pentru a opera sistemul NASAMS, inclusiv pregătirea șoferilor și a personalului de întreținere.

Lituania a completat pachetul NASAMS comandat cu vehicule de mare mobilitate vitale pentru echipajele NASAMS. Acest pachet vine cu un ajutor semnificativ din partea Ministerului Apărării din Norvegia, care a oferit echipamente de întreținere a lansatoarelor și centre de conducere a lansării rachetelor.

În total, Lituania a oferit până acum Ucrainei asistența militară în valoare de aproximativ o jumătate de miliard de dolari. Următoarele pachete vor include muniție de mortiere (aruncătoare de bombe), vehicule logistice, echipamente pentru sezonul rece, potrivit Ministerului Apărării de la Vilnius.

Comentariul autorului:

Rachete NASAMS

Raza de acțiune a sistemului NASAMS 3, care este cea mai avansată versiune, cu racheta AMRAAM-ER, este de 50 de km, iar altitudinea maximă de distrugere a țintelor este de 35,7 km. Racheta zboară cu viteză maximă de 4 Mach. Raza de descoperire a radarului este de 120 km.

Cu aceste caracteristici superioare, nu este exclus ca cele mai recente versiuni de rachete și de algoritmi de calcul pentru traiectorii, să permită și lovirea rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune. De asemenea, noile vehicule de mare mobilitate vor permite infiltrarea lansatoarelor NASAMS în apropierea liniei de contact, pentru a neutraliza avioanele rusești care lansează bombe dirijate, similare cu JDAM-uurile americane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel