La amplasarea scutului antirachetă în România și Polonia, Rusia răspunde cu rachete hipersonice

Eduard Pascu |
Data publicării:

Dezvoltarea de rachete hipersonice de către Moscova este destinată să răspundă inclusiv la riscurile generate de SUA şi NATO în domeniul stabilităţii strategice şi să asigure securitatea Federaţiei Ruse ţinând cont de instalarea elementelor sistemului antirachetă american pe teritoriul României şi al altor ţări situate în apropierea frontierelor ruse, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un comentariu privitor la afirmaţia Departamentului american al Apărării că rachetele hipersonice ruseşti comportă riscuri pentru paritatea în domeniul armamentului strategic, relatează TASS.

"Aşa cum a declarat de nenumărate ori preşedintele Vladimir Putin, în ultimele decenii şi chiar de o perioadă mai lungă de timp, ne confruntăm cu o demontare graduală a întregului sistem de tratate privind securitatea strategică. Ne-am confruntat cu anumiţi paşi din partea SUA şi NATO care de fapt au afectat paritatea militară existentă, între care instalarea unor lansatoare de interceptori antirachetă în România şi în alte ţări situate în imediata apropiere a graniţelor noastre", a declarat Peskov, care s-a referit probabil la Polonia, transmite Agerpres.

"Toate acestea necesitau măsuri capabile să asigure securitatea Rusiei şi care să garanteze continuarea parităţii existente. Ceea s-a şi făcut", a adăugat el.

Întrebat dacă rachetele hipersonice au reprezentat un răspuns la instalarea elementelor scutului american antirachetă în apropierea frontierelor ruse, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns afirmativ: "Inclusiv, desigur!"

Ministerul rus al Apărării a anunţat luni că fregata "Amiral Gorşkov" a lansat cu succes o rachetă hipersonică Zircon din Marea Albă către o ţintă terestră de pe coasta Mării Barents în cadrul unui test reuşit, dispozitivul cu o viteză aproape Mach 7 (peste 8.300 km/h) a atins ţinta situată la o distanţă de 350 km. Rusia planifică echiparea mai multor submarine şi nave de suprafaţă cu rachete de tipul Zircon.

Comentând testul din Federaţia Rusa cu racheta hipersonică Zircon, purtătorul de cuvânt al Ministerului american al Apărării, John Kirby, a declarat luni că noile rachete hipersonice ruseşti "sunt de natură să destabilizeze potenţial situaţia şi prezintă un risc semnificativ" pentru securitate, întrucât sunt capabile să transporte o ogivă nucleară, notează TASS.

Ministerul rus de Externe a declarat în repetate rânduri anterior că instalarea de sisteme Aegis Ashore în ţări din Europa de Est constituie o încălcare de către Washington a obligaţiilor asumate, comentează în acest context agenţia de presă oficială rusă.

MAE rus acuzase SUA că prin amplasarea de lansatoare de rachete Mk-41 în dispozitivul de apărare antirachetă din România şi Polonia încalcă Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), care a încetat să mai existe în 2019. SUA, care s-au retras primele din tratat, au acuzat Rusia de încălcarea prevederilor pactului prin dezvoltarea şi desfăşurarea rachetei de croazieră SSC-8 sau 9M729, cu lansare de la sol şi cu rază intermediară de acţiune, lucru negat de Moscova.

Potrivit unor experţi ruşi, lansatoarele de rachete Mk-41, parte a scutului antirachetă, pot fi utilizate nu doar pentru lansarea rachetelor antirachetă, ci şi pentru lansarea rachetelor de croazieră ofensive Tomahawk.

În serviciul operaţional al armatei ruse se află deja sisteme hipersonice Avangard şi Kinjal, despre care preşedintele Vladimir Putin afirmase în 2018 că sunt capabile să lovească aproape orice ţintă pe glob şi sunt nedetectabile de scutul american antirachetă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel