Kremlinul: Patriot în Ucraina este o „țintă legitimă” pentru Rusia. De ce sunt rușii atât de nervoși: ”Poți bloca o distanță mare a frontului”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Patriot este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană produse de SUA.

Presa occidentală relatează că administrația Biden și-a schimbat poziția în ultimele săptămâni și va fi gata să ofere Ucrainei o baterie Patriot, ceea ce provoacă o stare de nervozitate tot mai ridicată la Moscova.

Astfel, Kremlinul a spus că sistemele de apărare antirachetă americane Patriot vor fi o „țintă legitimă” pentru atacurile rusești asupra Ucrainei, dacă Statele Unite vor permite ca acestea să fie dislocate pentru a sprijini Kievul, scrie Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Patriot va fi „cu siguranță” o țintă pentru Rusia, dar că nu va comenta informațiile neconfirmate din presă.

Dar care sunt motivele pentru care liderii ruși reacționează atât de violent în privința transferului sistemelor Patriot în Ucraina?

Reacția pare puțin ciudată, mai ales că vorbim de arme care nu au utilizare ofensivă, așa cum sunt sistemele HIMARS.

Sistemul Patriot este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din SUA, eficient în special împotriva aeronavelor, a rachetelor de croazieră și a rachetelor balistice. O baterie de Patriot include de obicei până la 8 lansatoare împreună cu stația radar, generatoare și alte vehicule de sprijin. (Sursa: raytheonmissilesanddefense.com)

Discuția privind furnizarea sistemelor de apărare aeriană Patriot către Ucraina a fost unul dintre subiectele principale ale ministerialei NATO de la București, din 29-30 noiembrie. Cu toate acestea, la acel moment nu a fost luată o decizie finală în favoarea Ucrainei.

Rusia a continuat să atace sistemul energetic ucrainean, iar pe 13 decembrie, postul de televiziune american CNN a raportat că Casa Albă este pe cale să-și schimbe decizia, forțată de noile „realități din Ucraina”.

 

Poate funcționa împotriva Kinjal?

 

O baterie Patriot include până la 8 lansatoare, fiecare dintre acestea putând transporta 4 rachete de tip MIM-104 sau MIM-109.

Versiunile actualizate, PAC-3, pot avea rachete mai mici, dar cu o precizie mult îmbunătățită. Astfel, 16 rachete care pot fi plasate pe un singur lansator, rezultând un număr maxim de 128 de rachete, ce pot fi lansate deo baterie de opt lansatoare Patriot.

Foto: Versiune modernizată a sistemului Patriot

Yuri Ignat, purtătorul de cuvânt al comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, explică de ce sistemul Patriot ar însemna o schimbare majoră pe frontul din Ucraina:

”Cea mai recentă versiune a lui Patriot, PAC-3, poate fi folosită și împotriva rachetelor balistice, adică pentru a doborî rachetele balistice inamice. Distanța la care funcționează acest complex este de aproximativ 150 de kilometri, adică de două ori mai mult decât S-300 - sistemele de operare antiaeriene, care sunt în serviciul Forțelor Armate ale Ucrainei.

Și astfel, Patriot ne va schimba semnificativ poziția, adică capacitatea noastră de a distruge ținte aeriene. În plus, acesta este un complex modern, care poate include până la opt instalații. Dacă le pui într-o anumită configurație, de-a lungul unui anumit perimetru sau semicerc, este posibil să blochezi o distanță destul de mare a frontului”, arată purtătorul de cuvânt al comandamentului Forțelor Aeriene.

Generalul de rezervă Ihor Romanenko merge și mai departe și spune că versiunea actualizată a Patriot poate elimina și rachetele hipersonice.

Patriot PAC-3 - cea mai recentă actualizare - poate funcționa împotriva rachetelor Iskander (rachete balistice rusești), împotriva  Kinjal (rachetă hipersonică lansată de pe avioane), împotriva Zircon ( rachetă hipersonică anti-navă). Aceasta ar fi cea mai bună soluție pentru momentul actual” , explica pentru BBC-Ucraina generalul de rezervă Ihor Romanenko, care a fost responsabil cu apărarea antiaeriană în calitate de adjunct al șefului Statului Major al Forțelor Armate ( 2006-2010)

Foto: PATRIOT, Batalionul 5 Regimentul Artilerie Apărare Aeriană al SUA, flickr, Sgt. Brian Kimball

 

Cum funcționează sistemul de apărare aeriană Patriot

 

Sistemul de rachete antiaeriene Patriot folosește rachete interceptoare avansate și sisteme radar extrem de eficiente.

Patriot are patru funcții operaționale principale care asigură un sistem mobil de apărare aeriană coordonat.

  • comunicare,

  • comanda si control,

  • supraveghere radar

  • ghidarea rachetelor.

Sistemele de apărare aeriană Patriot sunt foarte mobile. O baterie a unui astfel de sistem poate fi instalată în mai puțin de o oră. 

Patriot, în Polonia, flickr - DoD

Toate componentele, care constau din punctul de control al incendiului ( instalație radar, post de control, grup de antene, instalație de energie electrică) și lansatoare, sunt deplasate pe camioane sau remorci. Radarele și lansatoarele de rachete ale Armatei SUA sunt montate pe semiremorci M860 tractate de camioane militare Oshkosh HEMTT.

Alte caracteristici importante ale sistemului de apărare aeriană Patriot:

raza de urmărire a țintei - până la 180 km;

raza de interceptare a țintei - până la 80 km;

înălțimea de interceptare a țintei - până la 24 km;

viteza maximă a țintei este de până la 2200 m/s.

MIM-104 Patriot este un sistem de rachete antiaeriene fabricat de compania americană de apărare Raytheon și a fost adoptat de armata SUA la începutul anilor 1980. Este de așteptat ca sistemul să rămână în funcțiune cel puțin până în 2040.

La sfârșitul anilor 1980, sistemele Patriot au fost modernizate pentru a îmbunătăți capacitatea de a doborî rachete balistice tactice. Cea mai recentă îmbunătățire a acestui sistem de apărare aeriană, numită PAC-3, este o reproiectare aproape completă a sistemului, care este conceput special pentru a ataca și distruge astfel de rachete. Această modificare permite lovirea rachetelor balistice la o altitudine de până la 20 km.

Costul unei baterii Patriot este de aproximativ 1 miliard de dolari, costul lansării unei rachete este de aproximativ 3 milioane de dolari.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel