Una dintre cele mai importante sărbători din calendarul rusesc, asociată cu eroismul armatei sovietice, sacrificiul populației și victoria asupra fascismului, Ziua Victoriei a fost transformată în ultimii ani de autoritățile ruse într-un instrument de consolidare a retoricii geopolitice și a identității naționale.
Potrivit ultimelor informații, reprezentanți din nu mai puțin de 20 de țări sunt așteptați să participe la parada de la Moscova din 9 mai, inclusiv o serie de lideri printre care președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva, prim-ministrul slovac Robert Fico, liderul venezuelean Nicolas Maduro și liderul cubanez Miguel Diaz-Canel.
Președintele sârb Aleksandar Vucic, care și-a confirmat inițial participarea, a anunțat recent o „deteriorare bruscă a stării sale de sănătate” în timpul vizitei de ieri din Statele Unite, ceea ce a dus la speculații că ar putea să nu participe la paradă alături de Putin.
Prim-ministrul indian Narendra Modi a refuzat invitația de a participa la festivitățile de la Moscova pe fondul tensiunilor crescânde dintre Pakistan și India, situație care îl determină pe de altă parte pe ministrul indian al Apărării, Rajnath Singh, să efectueze în curând o vizită de lucru în Rusia.
De departe, însă, cea mai importantă participare este cea a liderului chinez Xi Jinping, care va efectua o vizită chiar de patru zile în Rusia, între 7 și 10 mai, după cum a anunțat duminică, 4 mai, Ministerul chinez de Externe..
Potrivit publicației japoneze Kyodo News, Xi se va „angaja în comunicare strategică” cu președintele rus Vladimir Putin cu privire la dezvoltarea legăturilor bilaterale, precum și la principalele probleme internaționale și regionale, iar din presa rusă aflăm că Xi și Putin vor semna o serie de acorduri bilaterale.
Într-un comunicat transmis de la Beijing, se precizează că cei doi președinți au convenit „să apere realizările victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, ordinea internațională postbelică, echitatea și justiția internațională.”
Întâlnirile dintre cei doi șefi de stat nu sunt o noutate în noul context geopolitic, ba chiar s-au intensificat, în 2024 Putin și Xi întâlnindu-se de trei ori.
China și Rusia și-au extins cooperarea economică și contactele diplomatice, iar parteneriatul strategic dintre cele două țări nu a făcut decât să se consolideze. China furnizează Rusiei piese de schimb, echipamente și materii prime necesare funcționării complexului militar-industrial rus și oferă facilități pentru logistică, deși oficial Beijingul încearcă să creeze aparența de neutralitate.
În contextul ceremoniilor care vor fi organizate în mai multe orașe din Rusia, președintele rus a propus un armistițiu de trei zile în războiul împotriva Ucrainei. În replică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este pregătit pentru un armistițiu doar dacă durează 30 de zile.
Acesta a precizat că, având în vedere agresiunea rusă, nu poate garanta siguranța demnitarilor străini care vin la Moscova pentru paradă, lăsând să se înțeleagă că Ucraina nu exclude planificarea unor atacuri chiar asupra trupelor ruse participante la eveniment.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News