Jurnalist rus, asasinat. Serviciile din Ucraina își justifică înscenarea

Darius Muresan |
Data publicării:

Autorităţile ucrainene se confruntau joi cu un val de critici după înscenarea unui fals asasinat împotriva cunoscutului jurnalist rus Arkadi Babcenko, un virulent critic al Kremlinului, după reacţiile de uşurare, venind rândul întrebărilor, potrivit AFP. 

Reapariţia într-o conferinţă de presă-spectacol miercuri a acestui reporter de război experimentat, despre care s-a spus că fusese ucis marţi seara cu trei gloanţe în spate la intrarea în apartamentul său din Kiev, unde trăieşte în exil, a fost întâmpinată cu efuziune de către colegii de breaslă reuniţi în piaţa centrală din capitala ucraineană. 

Serviciile speciale ucrainene au justificat această înscenare pentru dejucarea unui atentat real organizat - potrivit Kievului - de către serviciile secrete ruse împotriva sa, precum şi împotriva a încă aproximativ 30 de persoane şi identificarea executantului şi a comanditarilor. 

Fără surprize, Moscova şi-a manifestat imediat indignarea, denunţând o 'provocare antirusească', dar procedeul la care a recurs Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a suscitat de asemenea o avalanşă de critici din partea jurnaliştilor şi organizaţiilor de media pe plan internaţional. 

Organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (RSF) a condamnat o simulare 'regretabilă' şi o 'nouă etapă în războiul informaţional' între Kiev şi Moscova. 'Oare era nevoie să se recurgă la o astfel de stratagemă? Nimic nu justifică înscenarea morţii unui jurnalist', consideră secretarul general al RSF, Christophe Deloire. 

Acest caz 'va diminua şi mai mult nivelul microscopic de scăzut al încrederii ucrainenilor în guvernul şi media lor', a apreciat istoricul Anne Applebaum în Washington Post, apreciind că autorităţile ucrainene au 'rupt un tabu'. 'În cele urmă, alte ţări reuşesc să pună mâna pe infractori fără să însceneze moartea fictivă a unor personalităţi cunoscute şi fără să declanşeze doliu naţional şi internaţional', a rezumat ea. 

Revista americană The Atlantic întrevede o 'accentuare a atmosferei de praf în ochi care domneşte în Europa de Est şi în Rusia, unde dezinformarea pare să evolueze liber'. 

'Într-un moment în care Ucraina doreşte să se poziţioneze ca membru responsabil al comunităţii europene şi le cere donatorilor săi internaţionali să o ajute împotriva informaţiilor false, de ce contribuie ea la crearea acestora?', se întreabă la rândul său expertul Michael Bociurkiw la CNN. 

Reacția Rusiei

'Această istorie este cel puţin bizară. Nu sunt sigur că scopul justifică mijloacele', a reacţionat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

Răsuflând 'uşurată', Uniunea Europeană a declarat că aşteaptă 'mai multe detalii' cu privire la această operaţiune a SBU. 

Arkadi Babcenko, care a explicat miercuri în faţa presei că a pregătit timp de mai multe săptămâni această înscenare împreună cu serviciile speciale pentru a dejuca o tentativă de asasinat reală, a respins aceste critici joi. 

'Le doresc tuturor apărătorilor de moralitate înaltă să se găsească într-o astfel de situaţie: să-şi arate respectul pentru principiile morale şi totodată să moară cu capul sus fără să înşele mass-media', a scris el într-o postare pe Facebook. 

Un consilier al ministrului de interne ucrainean, Anton Gheraşcenko, a explicat că această înscenare a fost necesară pentru a 'reface şi documenta întregul lanţ, de la ucigaşul angajat, la organizatori şi comanditari, convingându-i pe cei din urmă că 'ordinul a fost executat''. 

Asasin recrutat de ruși

Şeful SBU, Vasil Griţak a afirmat că un cetăţean ucrainean a fost recrutat de către 'serviciile de securitate ruse', el fiind prezentat ca 'organizator'. Acesta a fost arestat. Autorităţile de la Kiev nu au furnizat însă nicio informaţie despre identitatea sa. 

Potrivit şefului SBU, el urma să pregătească asasinarea a încă 30 de persoane, în principal ruşi exilaţi în Ucraina. 

Arkadi Babcenko a părăsit Rusia în februarie 2017, denunţând 'hărţuirea' sa. A stat o perioadă în Cehia, apoi în Israel şi în cele din urmă s-a instalat la Kiev, unde modera o emisiune de televiziune. 

Anunţul morţii sale false intervine la mai puţin de doi ani de la asasinarea jurnalistului ruso-belarus Pavel Şeremet, ucis în explozia maşinii sale sub care fusese plasată o bombă, în centrul Kievului. În martie 2017, un fost deputat rus refugiat în Ucraina a fost împuşcat mortal în centrul capitalei ucrainene. 

Babcenko a declarat că a fost ameninţat după ce denunţase rolul Rusiei în conflictul din estul Ucrainei, unde ostilităţi armate între forţele guvernamentale ucrainene şi separatişti proruşi au făcut deja peste 10.000 de morţi în patru ani. 'Promit să mor la 96 de ani dansând pe mormântul lui Putin.Voi încerca să o fac', a scris el pe reţelele sociale după anunţul privind 'reînvierea' sa miercuri seara. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel