Japonia și Marea Britanie vor colabora pentru a dezvolta avionul de vânătoare de generația a șasea

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Tempest de generația a 6-a, imagine concept
Tempest de generația a 6-a, imagine concept

Guvernul britanic a anunțat că va colabora cu Japonia pentru a realiza avionul de luptă Tempest, de nouă generație. Anunțul, făcut în prima zi a spectacolului aerian, de săptămâna trecută, de la Farnborough (Anglia), pare să reprezinte o scurtă oprire înainte de fuziunea completă a proiectelor Tempest (britanic) și F-X (japonez), ambele dedicate realizării avioanelor de luptă de generația a șasea, potrivit The Guardian.

Japonia se va alătura Regatului Unit și Italiei pentru o „analiză comună a conceptului”, care va căuta „să înțeleagă domeniile de interes comun și să exploreze potențialele opțiuni viitoare de parteneriat aerian de luptă”.

Dacă programele Tempest și F-X vor fuziona, cele două țări vor zbura în esență cu același avion, cu unele diferențe minore de design, pentru a satisface cerințele unice ale fiecărei țări, potrivit Reuters.

Totuși, acest lucru ar putea duce la unele complicații: Japonia dorește un avion de vânătoare optimizat pentru a angaja lupta cu alte aeronave, în timp ce Marea Britanie va dori mai degrabă un avion care să poată desfășura acțiuni atât aer-aer, cât și aer-sol, potrivit publicației Popular Mechanics.

 

Programele Tempest și F-X își au originea în perioada 2016-2018, pe fondul refuzului SUA de a exporta F-22

 

Ambele programe, Tempest și F-X, au ca scop furnizarea avioanele gata de zbor la începutul anilor 2030, însă la show-ul aerian de la Farnborough, britanicii au făcut o actualizare a acestui termen, primul avion de luptă Tempest urmând să zboare  în cinci ani, potrivit The Guardian.

Primele informații despre programul Tempest au apărut în 2018, aeronava de generația a șasea urmând să înlocuiască avioanele Typhoon, un design din anii 1980 care, deși eficient, nu are stealth și alte cerințe moderne.

Japonia nu intenționa să-și construiască propria aeronavă stealth, planul inițial fiind să achiziționeze avionul de vânătoare F-22 Raptor pentru a înlocui vechile F-15. Dar legea SUA interzice transferul F-22 în alte țări.

După apariția F-35, Japonia a comandat mai mult de 150 de avioane de acest tip dar, Tokyo își dorește, totuși, un avion de luptă mai puternic,  care să-i permită deținerea superiorității aeriene, potrivit Popular Mechanics.

Astfel, în 2016 a zburat cu un prim prototip numit X-2, care s-a dovedit un succes și a deschis drumul către programul F-X de realizare a unui avion de superioritate aeriană de nouă generație. Primul zbor ar urma să fie în 2028, avionul de vânătoare fiind planificat să intre în serviciu în 2035.

Motivația principală de unire a eforturilor celor două țări este, cel mai probabil, de natură financiară, la care se adaugă o componentă geopolitică, deloc de neglijat.

Prima încercare de colaborare a celor două țări pe tema aeronavelor de nouă generație a fost în 2017, când s-a convenit să se facă schimb de informații cu privire la programele lor, dar cooperarea a stagnat.

Acest nou acord indică faptul că părțile, fie au considerat că este o colaborare este reciproc avantajoasă, fie că Regatul Unit și Japonia sunt împinse împreună de costurile ridicate de dezvoltare, potrivit Popular Mechanics.

Ben Wallace, secretarul pentru apărare al Regatului Unit, prezent la show-ul aerian de Farnborough, a declarat, referitor la programul Tempest: „Activitatea noastră cu Japonia și Italia în tehnologia de ultimă oră, ca aceasta, arată beneficiile alianțelor noastre din întreaga lume”.

Tempest este dezvoltat de BAE Systems, cu sprijinul Leonardo (Italia) și motoare furnizate de Rolls-Royce. Programul F-X este condus de Mitsubishi Heavy Industries, care, se pare, că a renunțat la serviciile gigantului Lockheed Martin -  solicitat inițial să asiste la dezvoltarea avionului japonez.

The Guardian estimează că programul Tempest va costa aproximativ 29 miliarde dolari. În 2020, Forbes estima costul programului F-X la 48 miliarde dolari. În cazul Japoniei, dezvoltarea F-X va fi echivalentul întregului buget de apărare pe un an.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel