Într-un gest rar, SUA blochează achiziția Ungariei de HIMARS până când aceasta demonestreză că e membru NATO și votează aderarea Suediei

Darius Muresan |
Data publicării:
Transport de sisteme americane HIMARS. Foto: Captură YouTube @MIL3010
Transport de sisteme americane HIMARS. Foto: Captură YouTube @MIL3010

Primele repercusiuni majore din punct de vedere militar pentru Ungaria, care sub conducerea politică a guvernului Orban face jocul Rusiei: SUA au blocat achiziția Budapestei de sisteme de lansare multiple HIMARS. Decizia vine chiar din partea unui senator republican.

Senatorul republican Jim Risch e cel care a blocat achiziția sistemelor HIMARS de către Ungaria. Liderul republican și-a motivat decizia prin faptul că Budapesta nu și-a respectat promisiunea făcută anul trecut de a vota aderarea Suediei la NATO.

Aderarea Suediei e blocată doar de Ungaria și Turcia, state apropiate din punct de vedere politic de regimul autoritar de la Moscova.

"Având în vedere promisiunile făcute către mine şi alţii anul trecut că va fi acest vot (n.r. - aderarea Suediei la NATO), iar acum suntem în iunie şi încă nu a avut loc, am decis ca vânzarea de noi echipamente militare americane către Ungaria să fie pusă în aşteptare", a anunţat într-o declaraţie senatorul Jim Risch, citat de Agerpres. Risch este liderul republicanilor din comisia care trebuie să avizeze favorabil achiziția.

Conform legislaţiei SUA, contractele majore de export de armament american au nevoie de avizul congresmenilor lideri ai partidelor parlamentare, democrat şi republican, din comisiile de politică externă atât din Senat, cât şi din Camera Reprezentanţilor. 

 

Într-un gest rar, SUA blochează achiziția de HIMARS a Ungariei ca urmare a poziției lui Orban privind extinderea NATO

 

2. HIMARS, su... (himars-sua_14569500.jpg)

HIMARS, sursă foto: U.S. Army

Achiziția are o valoare estimativă de 735 de milioane de dolari. 

Potrivit Washington Post, Ungaria intenționează să achiziționeze în cadrul pachetului 24 de sisteme HIMARS, dar și 100 de rachete și poduri mobile. Contractul prevede și piese de schimb și suport logistic. 

Decizia privind blocarea vânzării către Ungaria demonstrează furia tot mai mare a NATO față de politica Ungariei, remarcă și Washington Post. Publicația americană amintește că acesta e un gest rar al SUA și demonstrează starea de tensiune majoră din cadrul NATO cauzată de politicile pro-ruse ale lui Viktor Orban.

În regiune sistemele HIMARS devenite vedete ale războiului din Ucraina mai sunt operate de România și Polonia.

HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate și utilizate în misiuni reale de Forțele Terestre și Corpul de Infanterie Marină ale SUA.

Lansatoarele mobile de rachete HIMARS (acronim pentru High Mobility Artillery Rocket System), produse de firma americană Lockheed Martin, au o rază de acţiune de 70 până la 300 de kilometri şi sunt folosite în prezent de Statele Unite şi de alte 18 ţări. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel