Intervenție strategică a Chinei în Orientul Mijlociu soldată cu o reconciliere istorică între Iran și Arabia Saudită

Cătălin Costea |
Data publicării:
Printul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman Sursa foto: Twitter
Printul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman Sursa foto: Twitter

După o lungă perioadă marcată de adversitate regională reciproc recunoscută, Iranul și Arabia Saudită au convenit să reia relațiile diplomatice și să își redeschidă ambasadele, în urma negocierilor conduse de China la Beijing, după cum au anunțat ambele guverne prin intermediul agențiilor de media de stat.

„Ca urmare a discuțiilor, Iranul și Arabia Saudită au convenit să reia relațiile diplomatice și să își redeschidă ambasadele... în termen de două luni”, a informat vineri agenția oficială de presă a Iranului IRNA.

De asemenea, Saudi Press Agency (SPA) a confirmat informația printr-un mesaj în care se aduc mulțumiri speciale Beijingului pentru calitatea implicării în discuții.

„Ca răspuns la inițiativa nobilă a Excelenței Sale Președinte Xi Jinping, Președintele Republicii Populare Chineze, a sprijinului Chinei pentru dezvoltarea relațiilor de bună vecinătate între Regatul Arabiei Saudite și Republica Islamică Iran... Delegațiile celor două țările au purtat discuții în perioada 6-10 martie 2023 la Beijing”, se arată în comunicatul SPA.

Pe lângă reluarea relațiilor diplomatice și redeschiderea ambasadelor, Iranul și Arabia Saudită au convenit să susțină „respectul pentru suveranitate și neamestecul în afacerile interne ale celuilalt stat”. 

De asemenea, s-a convenit ca miniștrii de externe ai celor două țări să se întâlnească și pentru a îmbunătăți legăturile și a reactiva acordurile de cooperare anterioare perioadei de declin al relațiilor bilaterale. Printre acestea se numără „Acordul de cooperare în materie de securitate” din 2001 și „Acord general de cooperare” din 1998 care acoperă domeniile comercial, economic, tehnologie, știință, cultură, sport și tineret.

O perioadă lungă de timp, Iranul și Arabia Saudită s-au acuzat reciproc de destabilizarea regiunii situându-se adesea diametral opus în cadrul conflictelor regionale, cum ar fi cele din Yemen, Liban și Siria. De asemenea, Riadul și Washingtonul au acuzat în mod repetat Teheranul că se află în spatele mai multor atacuri asupra navelor, teritoriului și infrastructurii energetice saudite în ultimii câțiva ani.

Arabia Saudită a întrerupt relațiile diplomatice cu Iranul în 2016, după ce protestatarii iranieni au luat cu asalt ambasada Arabiei Saudite din Teheran, ca răspuns la executarea de către autoritățile saudite a 47 de dizidenți, inclusiv a unui important cleric șiit.

 

Deși nu convine rolul Chinei, SUA nu s-au opus reconcilierii

 

Saudiții au ținut Washingtonul la curent cu privire la înțelegere, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, pentru CNBC.

„Susținem orice efort de reducere a tensiunilor din regiune. Credem că este în interesul nostru și este ceva la care am lucrat prin propria noastră combinație eficientă de descurajare și diplomație”, a declarat Kirby, precizând însă că „rămîne cu adevărat de văzut dacă Iranul își va îndeplini obligațiile”.

Dorința Statelor Unite este să se încheie războiul din Yemen, a mai declarat Kirby, ceea ce este mai probabil să se întâmple în lumina acordului de vineri.

Însă oficialul american a părut să minimalizeze rolul Chinei în acord. „Nu este vorba despre China și nu voi analiza aici rolul Chinei, oricare ar fi acesta”, a declarat Kirby, amintind că  „foaia de parcurs anunțată este rezultatul mai multor runde de discuții” (nu doar a celor de la Beijing)..

 

O victorie istorică și strategică pentru China

 

O serie de analiști regionali reliefează că acordul ilustrează intensificarea rolului China în regiune, într-o manieră nouă, în special ca mediator și garant. 

„Acesta este un moment serios în care cele mai mari două puteri din regiune și regiunea însăși recunoaște influența, prezența diplomatică și pârghia Beijingului ca arbitru-cheie în regiune”, susține Michael Stephens, membru asociat la Royal United Services Institute din Londra, menționând că acesta este primul astfel de exemplu pentru China ca mediator în Orientul Mijlociu.

Analistul a ținut să precizeze că „asta nu înseamnă acum că SUA își pierd influența”, amintind faptul că SUA au încă o amprentă militară mult mai mare decât China în regiune, iar relația americanilor cu Israelul este mult mai puternică decât poate obține Beijingul cu un alt stat din zonă.

Însă, cu toate că nu este contestată puterea și influența militară americană în regiune, este tot mai clar că China depune toate eforturile să valorifice ezitările Washingtonului manifestate în ultimii ani în relația cu Arabia Saudită și să-i submineze ceva mult mai important decât autoritatea militară, și anume ideea de lider dominant asupra regiunii. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel