Industria rusă de apărare ocoleşte sancțiunile occidentale: Importul de componente pentru dezvoltarea de noi de arme a crescut

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Productie de tancuri in cadrul complexului militar-industrial rus. Sursa foto: Jamestown Foundation.
Productie de tancuri in cadrul complexului militar-industrial rus. Sursa foto: Jamestown Foundation.

Think tank-ul american Jamestown Foundation a publicat o analiză dedicată cheltuielilor militare ale Federației Ruse și particularităților activității complexului militar-industrial rus în anul 2022. În general, autorii articolului au scos în evidenţă următorul aspect - odată cu stagnarea producției de noi echipamente militare, dar și pe fondul lipsei de personal, industria rusă de apărare susţine că a înregistrat o creştere semnificativă a producției de componente necesare pentru fabricarea de arme.

Pe baza datelor din această analiză, se poate susține că reprezentanţii complexului militar-industrial rus au găsit "portițe" pentru a ocoli sancțiunile occidentale și, sub declarațiile privind creșterea producției industriale de componente, ascund importuri de tehnologie pentru a produce noi arme, necesare armatei ruse pe frontul din Ucraina.

Mai exact, potrivit rapoartelor oficiale ale Federației Ruse, în perioada ianuarie-noiembrie 2022, industria de apărare a redus producția cu 2% la capitolul "vehicule de lupa, inclusiv nave și aeronave".

Cu toate acestea, dacă ne raportăm la volumul fizic produs, ci producția de "mașini și echipamente nespecificate" a crescut cu 2,9%, producția de "computere, electronice și dispozitive optice" a crescut cu 4%, producția de semiconductori a crescut cu 13,2%, producția de echipamente radar și de navigație - cu 17%, iar producția de computere pentru toate acestea a crescut în mod oficial cu 48,1%.

Deși vorbim de o accelerare a procesului de producţie, în anumite sectoare industriale, consumul de energie electrică al industriei ruse în 2022 a crescut cu doar 0,8%. Cu toate acestea, analiştii militari ucraineni de la publicaţia DefenseExpress au scos în evidenţă un aspect foarte interesant - ruşii declară datele privind procesul de producţie pentru toate componentele mai sus enumerate doar în ruble, acest lucru permite lor să ascundă importurile pentru a eluda sancțiunile economice occidentale.

În condițiile în care complexul militar-industrial rus poate continua să producă tancuri T-90M „Breakthrough”, blindatele occidentale moderne devin o necesitate tot mai mare pentru Forţele Armate Ucrainene, cel puţin asta susţin analiştii militari ucrainenei ai publicaţiei DefenseExpress.

La începutul lunii ianuarie 2023, consortul rus de apărare Rostec Corporation a vorbit despre transferul unui alt lot de tancuri T-90M Proryv către armata rusă. Oficial, numărul tancurilor transferate nu este dezvăluit, în fotografie se pot vedea cel puțin patru tancuri încărcate pe platformele feroviare, potrivit publicației Army Recognition.

Având în vedere că, înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei din februarie 2022, armata rusă dispune în total de 20 de tancuri de T-90M Proryv.

Analiştii think tank-ului american Jamestown Foundation susțin, de asemenea, că, de obicei, complexul militar-industrial rus încearcă să creeze, pe termen lung, un stoc de piese de schimb înainte de a trece la contracte pe termen lung pentru producția de arme.

Acum, ruşii par să aibă stocul minim necesar, suficient pentru producția de arme și echipamente militare în perioada 2023-2025. Dar Kremlinul poate lua aici o decizie destul de radicală, fără a pune la socoteală consecințele, şi să intensifice producția astfel încât întregul stoc de componente să fie consumat doar în cursul anului 2023.

Cu toate acestea, rămâne deschisă întrebarea cum vor rezolva rușii problema lipsei de personal. În vara anului 2022, vicepremierul rus Iuri Borisov a declarat că deficitul de personal în această industrie specială este de aproximativ 400 de mii de persoane. Se pare că problema nu a putut fi rezolvată până în decembrie 2022, deoarece cele mai importante companii ruseşti din cadrul complexului militar-industrial au trecut la un program de lucru de 12 ore pe zi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel