Ucraina are toate motivele să ceară tancuri Leopard 2: Industria rusă încă poate produce tancuri T-90M „Breakthrough”

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

În condițiile în care complexul militar-industrial rus poate continua să producă tancuri T-90M „Breakthrough”, blindatele occidentale moderne devin o necesitate tot mai mare pentru Forţele Armate Ucrainene, cel puţin asta susţin analiştii militari ucrainenei ai publicaţiei DefenseExpress.

 

 

La începutul lunii ianuarie 2023, consortul rus de apărare Rostec Corporation a vorbit despre transferul unui alt lot de tancuri T-90M Proryv către armata rusă. Oficial, numărul tancurilor transferate nu este dezvăluit, în fotografie se pot vedea cel puțin patru tancuri încărcate pe platformele feroviare, potrivit publicației Army Recognition.

Având în vedere că, înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei din februarie 2022, armata rusă dispune în total de 20 de tancuri de T-90M Proryv.

După cum precizează analiştii militari ucrainenei, fiecare dintre aceste tancuri "valorează greutatea sa în aur" pentru armata rusă. Mai ales când "bucătarul lui Putin" și directorul aşa-zisei companii militare private (PMC) "Wagner Group", Ievgeni Prigozhin  încearcă să obţină aceste tancuri pentru mercenarii săi, prin intermediul Ministerului rus al Apărării.

La rândul lor, chiar cei de la "Wagner" se laudă că folosesc în mod activ tancurile T-90M "Proryv" pe câmpul de luptă împotriva Forțelor Armate Ucrainene. DefenseRomania a scris în urmă cu două săptămâni ca grupurile de mercenari pe care aşa-zisa companie militară privată (PMC) Wagner Group le-a desfășurat în Ucraina au primit ultima generație de tancuri T-90M. 

"Punctul forte" al tancului T-90M "Breakthrough" este reprezentat de electronică de bord și de sistemele de protecție activă. De aceea, atunci când militarii ruşi au abandonat un tanc T-90M, în perfectă stare de funcţionare,  în regiunea Harkov,în septembrie 2022, acesta a devenit un ''trofeu de război'' deosebit de valoros pentru inginerii ucraineni.

"Punctul slab" care anulează toate caracteristicile şi specificaţiile tehnice tine de slabă calificare a militarilor care primesc T-90M "Breakthrough".

Mercenarii Wagner folosesc în general tancul T-90M "Breakthrough" ca un sistem de artilerie autopropulsat. Important de reținut: deși utilizarea unui tanc în acest mod este cu posibilă, aceasta duce la uzura rapidă a țevii. Rezultatul este o scădere drastică a eficienței reale a tancului ca vehicul de luptă. Analiştilor militari ucraineni precizează că un tanc este folosit ca ''obuzier autopropulsat'' când nu există alte sisteme de artilerie în apropiere, ceea ce nu este obișnuit pentru ruși. Mai ales că au concentrat foarte multă artilerie în zona respectivă.

Dar însuși faptul că rusii pot încă să fabrice și să trimită noi tancuri pe front este un argument solid în favoarea faptului că Forțele Armate Ucrainene ar trebui să primească cat mia curand posibil tancuri Abrams și Leopard 2 din Occident.

Recent, compania germană de armament Rheinmetall a anuntat ca va putea livra Ucrainei cel mai devreme în 2024 tancurile Leopard reparate.

Declaraţiile companiei Rheinmetall vine la puţin timp după ce mai multe publicaţii media occidentale au precizat că oficialii germani insistă că vor da curs acestui demers - sprijinirea Ucrainei cu tancuri grele de luptă - după ce Washingtonul o să facă primul pas. Cu alte cuvinte, Germania condiţionează orice trimitere de ajutor militar către Ucrainei de deciziile pe care ar trebui să le ia prima dată SUA. 

Sâmbătă, Marea Britanie a devenit prima țară care a anunțat livrarea de tancuri grele către Kiev. Furnizarea tancurilor britanice Challenger 2, precum și a unor sisteme de artilerie suplimentare ar trebui să ajute armata ucraineană "să respingă trupele rusești", a declarat premierul britanic Rishi Sunak.

Demersul Marii Britanii de a furniza Ucrainei tancuri Challenger 2 a devenit o bătaie de cap pentru cancelarul german Olaf Scholz, dar Berlinul lasă să se înţeleagă că este puţin probabil să cedeze în faţa bunei intenţii a britanicilor, a precizat, în urmă cu cateva zile, publicaţia Politico.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel