Încrederea tot mai scăzută a europenilor în Statele Unite nu oprește încă relațiile din industria de apărare

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Sursa foto: Rheinmetall.
Sursa foto: Rheinmetall.

În ciuda preocupărilor actuale legate de instabilitatea politică de la Washington, cooperarea dintre Statele Unite și Europa în domeniul industriei de apărare nu numai că continuă, dar este pregătită pentru o creștere semnificativă, potrivit experților prezenți la o recentă conferință de presă a think-tank-ului CEPA (Centrul pentru Analiza Politicilor Europene). Evenimentul din 21 mai, axat pe revitalizarea strategiei industriale transatlantice în domeniul apărării, a evidențiat un impuls puternic pentru colaborare, care transcende fluctuațiile politice.

Jason Israel, expert in cadrul CEPA și fost asistent special al președintelui SUA pentru politica de apărare, a subliniat legăturile puternice existente și interesul reciproc dintre companiile de apărare de pe ambele părți ale Atlanticului. „Există o capacitate foarte puternică - și un interes - pentru ca legăturile dintre companii să continue chiar și pe fondul acestui deficit de încredere și diplomație”, a declarat Israel pentru publicaţia The UK Defence Journal.

Bazându-se pe experiența sa în cadrul administrației Biden, Jason Israel a pledat pentru un „mare târg” care ar facilita încheierea unor contracte substanțiale și a unor memorandumuri de înțelegere între întreprinderi.

Expertul a identificat trei factori-cheie pentru această cooperare accelerată: angajamentele europene semnificative de finanțare a apărării, nevoia urgentă de a extinde baza industrială a SUA și diferența dintre sectoarele de apărare din Europa și America.

 

Navigarea în incertitudine: Mai multe companii mixte de apărare

 

Pentru a naviga în actualul climat de incertitudine politica, Israel a recomandat ca firmele americane din domeniul apărării să urmărească în mod constant crearea de societăți mixte cu omologii europeni.

„Dacă sunt o firmă de apărare americană, cu siguranță caut parteneriate pe care le-aș putea avea cu firme europene - nu numai pentru Ucraina, ci și pentru a profita de aceste noi resurse de finanțare ale UE”, a recomandat expertul CEPA.

Acesta a abordat, de asemenea, poziția post-Brexit a Regatului Unit, menționând evoluțiile recente care ar putea consolida cooperarea dintre Regatul Unit și UE în domeniul apărării.

În ceea ce privește inițiativele UE în domeniul apărării, cum ar fi fondul „Rearmarea Europei”, Israel a precizat că, deși ar putea părea protecționiste, acestea nu impun 100% ,,origine europeană'' pentru produsele finite. În schimb, acestea operează cu procente variabile, de obicei între 40 și 70, în funcție de termene și tipuri de echipamente.

 

Autonomia de securitate a Europei și provocările persistente

 

Jan Kallberg, un alt expert al think-tank-ului CEPA, apreciază că Europa recunoaște din ce în ce mai mult imperativul de a-și asuma o mai mare responsabilitate pentru propria apărare.

„Există o stare tensionata în Europa... Își dau seama că trebuie deja să se ocupe de propriile probleme”, a declarat Kallberg.

Acesta a identificat încrederea, simplificarea reglementărilor și punctele forte industriale diferite drept bariere fundamentale în calea unei integrări mai profunde.

Kallberg a subliniat dominația digitală a SUA în comparație cu expertiza mecanică a Europei, menționând în special controlul copleșitor pe care firmele americane (Microsoft, Google, AWS) îl exercită în prezent asupra serviciilor cloud și a datelor.

În urmă cu 15 ani, un CIO controla 90% din date. Acum, poate 10%. Restul se află la furnizorii de cloud - Microsoft, Google, AWS. Aceasta este o provocare, dar și o direcție pe care trebuie să o urmăm”, a subliniat el.

În concluzie, Jason Israel a afirmat că, în ciuda volatilității retoricii politice, angajamentul companiilor rămâne ferm orientat spre viitor. „Companiile vor continua să meargă înainte. Dar, dacă dorim amploare și viteză, avem nevoie de încredere și de contracte”, a afirmat el, rezumând dinamica actuală a cooperării industriale transatlantice în domeniul apărării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel