În Rusia s-a propus folosirea laserelor Peresvet pentru a scoate din uz sateliții SUA care coordonează HIMARS în Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: HIMARS / Armata SUA, facebook
Foto: HIMARS / Armata SUA, facebook

Blufează Rusia o agresiune împotriva SUA? Deputatul Dumei de Stat Mihail Șeremet a propus ca Armata rusă să folosească sistemele laser Peresvet  pentru a întrerupe funcționarea sateliților NATO care oferă informații ucrainenilor pe front.

Mihail Șeremet, deputat în Duma de Stat rusă din partea Crimeei anexate ilegal, a acordat un interviu RIA Novosti. Citat de Izvestia, acesta a propus în cursul acestei zile ca Armata rusă să folosească sisteme de laser de tip Persvet pentru a scoate din funcțiune sateliții NATO.

 

Rusia amenință că va scoate din funcțiune sateliți americani folosind sistemul de arme laser Peresvet 

 

Oficialul rus spune că sateliții occidentali desfășoară misiuni de recunoaștere și coordonează loviturile Armatei ucrainene asupra țintelor de pe „teritoriile ruse”, cu referire la așa-zisele republici Doneșk și Lugansk, dar și regiunile Herson și Zaporojie, anexate de Rusia în urmă cu două săptămâni.

Șeremet spune că sateliții americani coordonează lansatoarele MLRS M270, dar și lansatoarele de rachete multiple HIMARS, o parte din tehnica occidentală care a jucat un rol crucial în respingerea ocupantului și contraofensiva ucraineană.

Oficialul rus spune că Armata rusă „are arme capabile să facă acest lucru”, numind sistemul laser rus Peresvet.

Despre sistemele de laser Peresvet nu se știu foarte multe. În anul 2020, a fost finalizată desfășurarea în locurile de funcționare experimentală a complexelor de luptă laser, de tip Peresvet, destinate pentru întreruperea funcționării sistemelor de cercetare optică ale sateliților și dronelor de cercetare. 

Peresvet nu poate doborî cu ajutorul laserului nici sateliți și nici focoase ale rachetelor, dar poate să întrerupă funcționarea sistemelor optice de supraveghere, care transmit, în regim de timp real, unui potențial adversar imagini ale zonei.

CITEȘTE ȘI: SUA fac precizări după ce Rusia a anunțat că a folosit noile arme laser Zadira împotriva dronelor în Ucraina

 

Rusia, între arme de ultimă generație și tehnică militară din perioada sovietică

 

2. Sistem las... (zadira-laser_67965000.jpg)

Sistem laser Zadira, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

În pofida faptului că au fost nevoiți să scoată de la „naftalină” tehnica și muniția sovietică pentru a susține invazia din Ucraina, Federația Rusă insistă pe faptul că Armata rusă dispune de sisteme de armament de ultimă generație.

Doar că tehnica modernă rusă reprezintă un procent mic din vastul arsenal de care Kremlinul dispune. În cele 7 luni de război Rusia a lansat deja rachete hipersonice Kinzhal, dar și de croazieră Kalibr ori rachete Iskander.

Costul acestor rachete este unul uriaș și există totodată semne de întrebare cu privire la stocul disponibil.

Zvonuri despre tehnică modernă au fost și în ceea ce privește tancurile T-14 Armata. După ce în Rusia a fost decretată mobilizarea parțială, pe Internet au început să apară diverse materiale video cu pregătirile desfășurate de rezerviștii mobilizați. De exemplu, martori oculari au publicat imagini cu tanchiști care se antrenează pe noile tancuri de tip T-14 Armata. Acest fapt confirmă intenția comandanților militari ruși de a trimite tancuri de acest tip în Ucraina.

Despre cele 5 avioane Su-57 operaționale nu se poate discuta, deși rușii au susținut că le-au folosit în așa-zisa „operațiune militară specială” din Ucraina.

CITEȘTE ȘI: Rusia va testa noile tancuri T-14 Armata în Ucraina. Acestea ar putea apărea în curând pe linia frontului

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel