SUA fac precizări după ce Rusia a anunțat că a folosit noile arme laser Zadira împotriva dronelor în Ucraina

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem laser Zadira, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Sistem laser Zadira, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Departamentul de Apărare al SUA a negat, pe 20 mai, informațiile potrivit cărora Rusia ar fi desfășurat sisteme de arme cu laser în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat vineri că nu există indicii că Rusia ar fi folosit armament pe bază de laser în Ucraina. Precizarea vine în urma afirmațiilor Moscovei conform cărora utilizează o nouă generație de lasere puternice “Peresvet” și “Zadira”, în Ucraina, pentru a lovi drone.

„Nu avem niciun indiciu cu privire la utilizarea laserelor, cel puțin lasere ca arme, în Ucraina. Nimic de confirmat în acest sens”, a declarat laconic Kirby.

Chiar în această săptămână, vicepremierul rus Iuri Borisov a susținut că Rusia desfășoară arme laser în Ucraina, în special, sistemul laser “Zadira”.

„Acestea [sistemele de arme cu laser] au început să sosească. Primele tipuri sunt deja angajate în luptă”, a declarat textual  Borisov.

Acest sistem este capabil să „doboare cu ușurință diverse tipuri de drone, evitând consumarea rachetelor costisitoare de tip Pantsir și Tor”, a mai precizat Borisov.

 

Sistemul Zadira poate distruge prin efect termic un obiect aflat la o distanță de până la 5 km

 

Potrivit TASS, noul sistem cu laser “Zadira” este mai puternic decât sistemul “Peresvet”, care este capabil doar să anihileze echipamentele electronice instalate pe sistemele adversarului.

Presa rusă de stat susține că “Zadira” este destinat pentru distrugerea fizică, prin efect termic, a unui obiect aflat la o distanță de până la 5 km, în zona de vizibilitate directă.

De asemenea, potrivit TASS ambele sisteme sunt realizate de Centrul Nuclear Federal Rus –  Institutul de Cercetare a Fizicii Experimentale, situat în orășelul Sarov din regiunea Nijni Novgorod.

Încă de la primele apariții în presă ale declarațiilor vicepremierul rus agenţiile de presă occidentale au remarcat că informațiile nu sunt verificabile, nu au fost oferite detalii şi nu a fost prezentată nici măcar o imagine care să întărească afirmațiile făcute.

Citește și: Rușii susțin că întrebuințează arme laser în Ucraina. Noile complexe se numesc Zadira

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel