Cu o zi înainte, forțele antiguvernamentale siriene preluaseră controlul asupra orașului Saraqib, cu o poziție strategică. Anterior, timp de câteva luni, opozanții sirieni se retrăseseră, pierzând teritorii sub presiunea avansării armatei arabe siriene, care a fost susținută din aer de Forțele Aeriene ale Siriei și Forțele Aerocosmice ruse.
În acest context, turcii încercau să stabilizeze prima linie din zonele cele mai periculoase, oferind sprijin grupărilor rebele orientate spre Ankara. Astfel, una dintre sub unitățile armatei turce, formată din cel puțin 80 de militari, a fost surprinsă de un raid aerian, în apropiere de Baluon. Potrivit datelor prezentate de armata turcă, 34 de militari au fost uciși, iar alte câteva zeci au suferit răni, de gravități diferite.
Soldații turci au fost bombardați de ruși, dar Ankara nu a recunoscut niciodată asta
“Soldații turci spun că au fost bombardați de către ruși. Dar, de ce Guvernul turc nu a recunoscut niciodată acest lucru?”, se întreabă jurnaliștii publicației britanice.
Convoiul nu avea sprijin aerian, nu mai existau comunicații, iar militarii turci au încercat să se ascundă în clădirile vecine. Detaliile au fost prezentate de un martor ocular la acele evenimente, căpitanul A.H., un militant al Armatei Naționale Siriene, susținut de Ankara. Acesta se întorcea cu motocicleta din prima linie spre nord, când a văzut bombardamentele în depărtare. El a ajuns primul la locul incidentului.
“Imaginea pe care am văzut-o a fost groaznică… Tehnica militară a fost practic distrusă, iar incendiile au izbucnit peste tot. Existau foarte mulți morți și răniți”, a spus martorul ocular.
Guvernul turc a păstrat tăcerea, chiar și atunci când soldații turci răniți se aflau la graniță, iar jurnaliștii au început să se intereseze despre incident. La aproape 12 ore de la atac, guvernatorul provinciei Hatay din Turcia, Rahmi Dogan, a apărut în fața camerelor de televiziune și a descris incidentul drept “un atac aerian sirian în Idlib”, arătând cu degetul către Forțele Aeriene ale Siriei. Soldații turci, care au participat apoi la luptele din zonă, erau furioși, insistând asupra faptului că nu Siria este responsabilă de atac, ci Forțele Aerocosmice ale Rusiei.
Misiunile de bombardament au fost conduse de avioane rusești Su-34
“În acea zi, avioanele Su-34 ale forțelor ruse au bombardat zonele din imediata vecinătate a convoaielor noastre de cel puțin patru ori”, au afirmat militarii turci.
În același timp, rușii au negat implicarea lor, afirmând că nu au lovit militari turci, ci opoziția siriană. Drept urmare, Ankara a mușamalizat incidentul.
Înregistrările radar turcești și rusești nu au fost niciodată publicate și nici rezultatele investigațiilor efectuate de experții militari la fața locului nu au fost date publicității. Unitatea care a fost surprinsă de raidul aerian a fost desființată, iar toți soldații supraviețuitori au fost distribuiți în alte unități ale armatei turce.
“A fost cea mai neagră zi a Turciei de la invadarea Siriei în anul 2016 și cea mai grea pierdere pe pământ străin de la operațiunea militară din 1974 din Ciprul de Nord”, a concluzionat publicația britanică.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News