I-a închis Europa ușa în nas lui Pompeo? Relația dintre dintre Trump și Europa, oglindită de eșecul turneului diplomatic

H.D. Hartmann |
Data publicării:
Mike Pompeo și Donald Trump
Mike Pompeo și Donald Trump

Dinspre Bruxelles o informație vine să clarifice nivelul de relații dintre administrația Trump și capitalele europene. Secretarul de stat american, Mike Pompeo, și-a anulat, marți și în ultima clipă, călătoria de rămas bun în Europa.

Anularea turneului diplomatic a avut loc după ce ministrul de externe al Luxemburgului și înalții oficiali ai Uniunii Europene au refuzat să-l întâlnească oficial, au declarat diplomații europeni familiarizați cu această chestiune.

Europenii l-au refuzat pe șeful diplomației de la Washingtonului la câteva zile după asaltarea Capitoliului de către mii de susținători ai președintelui Donald Trump, un atac fără precedent împotriva democrației americane și care a uimit mulți lideri mondiali. Pompeo, un aliat apropiat al lui Trump, a încercat să-l întâlnească pe Jean Asselborn în Luxemburg, înainte de a se întâlni cu liderii UE și cu ministrul de externe al blocului european la Bruxelles.

 

Programul oficial nu prevedea întrevederi cu liderii UE, dar surse diplomatice susțin că Burxellesul l-a evitat pe Pompeo

 

Pompeo plănuise inițial să meargă la Luxemburg, dar acea parte a călătoriei a fost abandonată, a spus o sursă diplomatică, după ce oficialii de acolo au arătat reticență în a îi organiza diverse întâlniri la nivel înalt. Cei de la Bruxelles a fost încă activi până în ultimul minut, deși programul final al vizitei lui Pompeo la Bruxelles nu avea prevăzută nicio întâlnire cu înalți responsabili UE sau niciun eveniment public la sediul NATO. O sursă diplomatică a declarat că aliații au fost „jenați” de declarațiile lui Pompeo cu privire la violențele din Washington, miercuri trecută, ca atare nu au vrut să fie în poza finală a americanului.

Timp de aproape trei ani, Pompeo, un creștin evanghelic, s-a dovedit un executor loial al ordinelor neconvenționale ale lui Trump. Numit la început la conducerea CIA, acesta a creat atâtea probleme încât efectiv a fost transferat la Departamentul de Stat, de un Trump care cerea loialitate în loc de cinste și profesionalism. Mandatul său nu a inclus niciun success evident, mai ales în ceea ce privește dosarele de lungă durată ale politicii externe ale SUA, cum ar fi controlul programelor nucleare iraniene și nord-coreene, încheierea războiului din Afganistan sau reducerea tensiunilor cu Rusia. În realitate, trecerea pe lista de jigniri a Uniunii Europene și a Chinei a creat o și mai lungă listă de nemulțumiți față de aroganța lui Pompeo, cunoscut pentru indiferența reală față de diplomație și un interes obsesiv pentru mulțumirea exclusivă a locatarului de la Casa Albă.

Săptămâna trecută Pompeo a condamnat violența mulțimii care a asaltat Capitolul, dar a omis conștient rolul jucat de către Trump în galvanizarea marșului susținătorilor săi și transformarea lui într-o insurecție extremistă. Mulțimea de suporteri trumpiști, la exact minute după ce Donald Trump a transmis un tweet prin care îl critica virulent pe vicepreședintele Pence pentru că nu a anulat scrisiorile de certificare a voturilor pro Biden (conform constituției SUA vicepreședintele SUA nu are nicio putere să anuleze certificarea emisa de către fiecare stat în parte), a pătruns în clădire,  în timp ce Congresul era întrunit pentru a certifica victoria în alegeri a lui Joe Biden.

Ca atare, a doua zi la RTL Radio, un Jean Asselborn plin de consternare, din Luxemburg l-a numit pe Trump „criminal” și „piroman politic”. Ministerul de externe al Luxemburgului a confirmat că planificata escală a lui Pompeo a fost anulată, dar a refuzat să ofere mai multe detalii. UE a refuzat să comenteze.

 

Oficial Departamentul de Stat atribuie anularea vizitei programului încărcat de tranziție către administrația Biden

 

În schimb Departamentul de Stat al SUA, într-o declarație, a atribuit anularea vizitei programului deosebit de încărcat al tranziției către noua administrație Biden, chiar dacă până de foarte curând Pompeo a fost reticient să recunoască victoria lui Biden. Celebra lui declarație din decembrie cu privire la victoria lui Trump și al doilea său mandat a creat stupoare în lumea diplomatică.

Un rânjet pompeian, zemeflitor la adresa unei lumi întregi care deja știa ca Joe Biden câștigase alegerile a făcut ca relațiile dintre secretarul de stat al SUA și omologii săi să devină foarte reci. Nici amenințările, nici sancțiunile pe care Pompeo le-a propus ca un fluviu la adresa oricărei națiuni și oriunde în lume nu au făcut ca sentimentul de jenă să dispară din aceste relații. Dorind să se poziționeze perfect pentru o funcție în mult sperata nouă administrație trumpiană,

Pompeo a folosit tribuna extrem de sobră și perfect sanitarizată a Departamentului de Stat pentru a promova teoriile conspiraționiste conform cărora Trump a pierdut alegerile datorită unei fraude masive, la nivel național. Pentru nimeni însă, nu a fost clar care erau obiectivele pe care Pompeo le-a avut atunci când a căutat să meargă la Bruxelles atât de aproape de sfârșitul mandatului lui Trump. Toată lumea europeană a fost convinsă că Pompeo și-a dorit doar o inchidere regală a mandatului său de secretar de stat, dorință care iată i-a fost refuzată.

 

Pompeo, doar o întrevedere cu Soltenberg

 

Din informațiile primite, la Bruxelles Pompeo urma să aibă doar o cină privată cu secretarul general NATO Jens Stoltenberg miercuri seară la reședința acestuia, înainte de a se întâlni, tot în mod privat, cu ministrul belgian de externe Sophie Wilmes.

Semnele de răceală din aceaste ultime săptămâni reprezinta un contrast vizibil cu vizitele anterioare ale lui Pompeo la Bruxelles, orașul care găzduiește NATO și sediul UE.

În ultimii trei ani acesta a ținut discursuri cu privire la politica SUA chiar dacă Europa se opunea din ce în ce mai ferm politicii externe a lui Trump.  

În 2018, spre iritarea europenilor, dar spre deliciul șefului său, Pompeo a declarat la Bruxelles că politica „America First” a lui Trump a remodelat sistemul postbelic mondial, punând accentual pe existența statelor suverane, nu a instituțiilor globale precum UE. Cum politica America first avea principii care încălcau flagrant suveranitatea națională a statelor, obligându-le sub amenințarea sancțiunilor trumpiste să cumpere numai produse americane, astfel distrugându-și propria lor industrie, asemena remarci caustice și false au lasat impresia unui Pompeo aflat în derivă diplomatică, decât a unui profesionist al meseriei.  

Singura concluzie pentru eșecul ultimului turneu diplomatic al lui Pompeo este aceea că, oficialii UE, care se declară epuizați de imprevizibilitatea lui Trump, sunt dornici să construiască noi legături cu administrația Biden. Unde trumpiștii nu au ce căuta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel