Hub-ul de F-16 din România depinde de planul final al coaliției. SUA așteaptă și nu au primit încă detaliile din partea coaliției „F-16 pentru Ucraina”

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon ale României. Photo credit: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via ROAF
F-16 Fighting Falcon ale României. Photo credit: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via ROAF

SUA nu au primit încă planul final din partea aliaților europeni cu privire la pregătirea piloților ucraineni pentru avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon. Decizia și planul final vor fi decisive și pentru hub-ul de F-16 care ar trebui să fie găzduit de România.

În cursul lunii trecute, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a confirmat faptul că România va antrena piloți ucraineni pentru avioanele F-16.

John Kirby a confirmat că România și Danemarca vor antrena piloți ucraineni de F-16. Lista nu e însă bătută în cuie.

Oficialul american de la Casa Albă nu a oferit însă un calendar cu privire la programul de instruire. 

Iar aici se pare că e primul „hop”. 

Pentru ca procedurile să fie demarate, SUA așteaptă ca aliații europeni din coaliția „F-16 pentru Ucraina” să prezinte un plan final cu privire la antrenamentul piloților.

Următoarele țări au fost de acord să înceapă instruirea ucrainenilor și formează Coaliția celor 11: Danemarca, Olanda, Belgia, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Marea Britanie. Aceste țări au semnat un memorandum care definește condițiile derulării perioadei de pregătire.

 

SUA așteaptă încă planul final din partea aliaților europeni. Hub-ul din România pentru antrenarea piloților depinde de acest plan final

 

2. F-16, Româ... (f-16-romania_30030400.jpg)

F-16, România. Aeronavă F-16 Fighting Falcon a Forțelor Aeriene Române. Foto: MApN

SUA vor trebui să își dea acordul cu privire nu doar la transferul de avioane F-16 către Ucraina, dar și în ceea ce privește transferul de simulatoare și altă tehnică necesară pentru asemenea centre. 

Planul inițial prevedea ca la început piloții ucraineni să fie antrenați în Danemarca, iar apoi după ridicarea hub-ului din România, pregătirile pe termen lung să se facă în țara noastră. Decizia ar avea un impact pozitiv uriaș și pentru Forțele Aeriene Române. 

Însă acest hub nu se poate realiza decât cu suportul aliaților și implicit al SUA, fiind necesar un transfer mare de tehnologie în România. 

Antrenamentul piloților ar trebui să înceapă luna aceasta în august, lucru anunțat nu doar de americani, dar și de președintele Volodimir Zelenski. Cel mai probabil vorbim de faza inițială din Danemarca.

Însă oficiali americani, sub protecția anonimatului, au declarat pentru CNN că SUA încă așteaptă ca oficialii europeni să prezinte un plan final în ceea ce privește pregătirea piloților ucraineni.

Sunt detalii critice care trebuie puse la punct. SUA vor trebui să aprobe și să transfere echipamente și simulatoare, manuale de utilizare, etc. Însă oficialii citați au precizat că încă administrația Biden nu a primit un plan final privind antrenarea piloților din partea coaliției europene „F-16 pentru Ucraina”.

Decizia de a crea în România un hub de F-16 e una majoră și ar avea un impact pozitiv și pentru Forțele Aeriene Române, care vor primi în următoarea perioadă primele 32 de avioane F-16 achiziționate din Norvegia. În prezent ROAF operează o escadrilă formată din 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia.

De un asemenea hub ar beneficia implicit și piloții români.

CITEȘTE ȘI: Sunt suficiente 49 de avioane F-16? Fălcoi: Pentru ca România să devină o putere regională avem nevoie de 120 de avioane de luptă

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel