Guvernul britanic: Rusia, ameninţarea majoră pentru Regatul Unit

Eduard Pascu |
Data publicării:
Sursă foto: RAF
Sursă foto: RAF

Guvernul britanic a revizuit documentul strategic de securitate, apărare și politică externă și, totodată, pentru prima dată după Războiul Rece, indică Rusia drept ”o amenințare majoră”.

Această revizuire strategică, prima după ieşirea completă a Marii Britanii din Uniunea Europeană şi una din cele mai importante de după Războiul Rece, ridică Rusia la rangul de ameninţare majoră pentru Regatul Unit şi arată o voinţă de focalizare a intereselor britanice pe zona indo-pacifică, transmite Agerpres care citează AFP.

”Obiectivul principal al acestei revizuiri, cea mai completă de după Războiul Rece, este de a face Regatul Unit mai puternic, mai sigur şi mai prosper, în acelaşi timp cu apărarea valorilor noastre”, a declarat premierul Boris Johnson în faţa deputaţilor.

”Chiar dacă am dori, şi nu dorim, Marea Britanie nu ar putea niciodată să se închidă în ea însăşi sau să se limiteze la orizontul îngust al unei politici externe regionale”, a continuat Johnson.

Premierul britanic a indicat Statele Unite drept principalul său aliat, asigurând totuşi Uniunea Europeană de sprijinul său ”de nezdruncinat” după Brexit.

Una din principalele măsuri din documentul de peste 100 de pagini prevede că Marea Britanie ridică de la 180 la 260 - o creştere de circa 45% - plafonul maxim al arsenalului său de focoase nucleare, punând astfel capăt dezarmării treptate puse în practică de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în urmă cu trei decenii.

Potrivit ministrului de externe Dominic Raab, intervievat la BBC, este vorba de 'poliţa ultimă de asigurare împotriva celor mai grave ameninţări ale unor state ostile'.

Această revizuire strategică, ce va stabili linia guvernamentală pentru următorul deceniu, intervine într-o perioadă în care Londra încearcă să se repoziţioneze, după Brexit, ca o putere majoră pe scena internaţională, conform conceptului 'Global Britain'.

Documentul reafirmă rolul NATO drept 'fundament al securităţii colective' pentru zona euroatlantică şi prezintă Rusia lui Vladimir Putin ca fiind 'ameninţarea directă cea mai acută împotriva Marii Britanii'.

În schimb, se arată mai nuanţat faţă de China, descrisă ca un 'concurent sistemic' dată fiind afirmarea sa în creştere pe scena mondială, dar cu care se doreşte aprofundarea relaţiilor comerciale şi a cărei cooperare este considerată indispensabilă în lupta împotriva schimbărilor climatice.

În cuvintele lui Boris Johnson, 'cei care cheamă la un nou război rece cu China sau la izolarea totală a economiei noastre de China (...) greşesc': 'trebuie să găsim un echilibru şi să avem o relaţie lucidă' cu această ţară.

După Brexit, Londra îşi orientează ambiţiile internaţionale spre regiunea indo-pacifică, o zonă cu o creştere puternică şi văzută ca 'esenţială' pentru economia şi securitatea Marii Britanii. Pe această linie, Londra a cerut în mod oficial în februarie aderarea la acordul de parteneriat transpacific (CPTPP), iar Boris Johnson va efectua la sfârşitul lunii aprilie prima sa vizită majoră în afara ţării în acest an.

După ce a anunţat în noiembrie investiţii de o amploare inedită în apărare, Marea Britanie îşi propune şi întărirea ripostei sale la atacurile cibernetice ale unor grupări teroriste, infracţionale sau ale unor state ostile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel